Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Persbericht

Betreft: Amnesty Haarlem in actie voor Internationale Vrouwendag
Datum: 29 februari 2009

Zaterdag 7 maart kaarten voor Iran en petitie voor Colombia
Informatiestands bezoeken, ansichtkaarten ondertekenen en je naam toevoegen aan een petitielijst. Dat is het programma dat Amnesty International Haarlem op zaterdag 7 maart biedt op Internationale vrouwendag.

In Haarlem staan er tussen 12.00 en 16.00 uur informatiestands in het winkelcentrum Schalkwijk en op het Proveniersplein (hoek Grote Houtstraat/Gierstraat). Inwoners van Bloemendaal komen de informatie van Amnesty International tegen bij het filiaal van Albert Heijn. Op alle drie de plekken kunnen voorbijgangers in actie te komen en hun steun te betuigen aan de mensenrechtenbeweging door een petitielijst of een kaart te tekenen.

Kaartenactie Iran
In Iran zijn de afgelopen jaren tientallen vrouwenrechtenactivisten opgepakt en vastgehouden. Ze worden bedreigd, geïntimideerd, hun huizen worden doorzocht en hun computers in beslag genomen. Eén van deze activisten is Nobelprijswinnares Shirin Ebadi. Met de kaartenactie op Internationale Vrouwendag roept Amnesty International de Iraanse overheid op om Shirin Ebadi in staat te stellen haar werk te hervatten.

Petitie Colombia
In Colombia is het vrouwendag op 8 maart, maar dat is zeker geen feestdag. Het conflict tussen de veiligheidstroepen, guerrilla’s en door het leger gesteunde paramilitairen heeft al tienduizenden doden geëist. Vrouwen en meisjes worden door alle partijen belaagd en vrouwen die zich inzetten voor de mensenrechten lopen extra gevaar. Misdaden worden zelden onderzocht, daders worden nauwelijks berecht. De petitie van Amnesty International roept de Colombiaanse overheid op om het geweld tegen vrouwen te onderzoeken en de daders te berechten. Bovendien moeten vrouwen een grotere rol spelen in de onderhandelingen en de beslissingen van de regering met betrekking tot het conflict.

Waarom Vrouwendag? De geschiedenis
Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Aan deze bijeenkomst deden honderd mannen en vrouwen deel uit zeventien landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond aanvankelijk de strijd voor algemeen kiesrecht centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.
Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend. Sinds 1978 vieren veel Nederlandse vrouwengroepen 8 maart in gezamenlijkheid. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.