Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Deze zomer organiseert de Amnesty groep Haarlem vier keer een Mensenrechtenwandeling door Haarlem. Tijdens de 60 minuten durende rondleiding komen belangrijke historische punten van Haarlem aan bod, en wordt de link naar actuele mensenrechtensituatie in Nederland gemaakt. Een bijzondere manier om de stad beter te leren kennen!

Haarlem is een oude, historische stad, met een aantal beroemde inwoners. Zo woonde Hannie Schaft er: “Het meisje met het rode haar”. In de Tweede Wereldoorlog werkte ze als koerierster voor het verzet. Bovendien was ze betrokken bij het liquideren van vier verraders. Net voor de bevrijding, werd Hannie daarvoor gefusilleerd. In het Kenaupark in Haarlem staat een standbeeld aan haar gewijd: Vrouwen in het verzet.

Dit zijn feiten die iedereen zelf kan opzoeken. De toegevoegde waarde van de Mensenrechtenwandeling is de discussie er omheen. Dat bleek ook tijdens de eerste rondleiding, op 2 juni. Welke mensenrechten waren hier in het geding? Hoe kijkt Amnesty aan tegen mensenrechtenverdedigers die zelf geweld gebruiken? Onder leiding van twee goed ingelichte Amnesty-gidsen gaat de groep onderling de discussie aan. Zeer inspirerend, ook voor inwoners van Haarlem zelf.

In meer steden is de afgelopen tijd een mensenrechtenwandeling ontwikkeld. Op die manier worden mensenrechten dichtbij de mensen gebracht. Een paar leden van de groep Haarlem hebben de wandeling samengesteld. Men was verrast over de vele verbindingen met mensenrechten in de stad, teruggaand tot de veertiende eeuw.

Na afloop van de wandeling ontvangen de deelnemers een uitgebreide brochure met meer informatie over de geschiedenis van de verschillende monumenten. De groep wil in het najaar de informatie digitaal beschikbaar stellen, zodat mensen ook zelfstandig de route kunnen lopen. De discussies en persoonlijke verhalen van de Amnesty-gidsen maken het echter zeer de moeite waard om een van de georganiseerde mensenrechtenwandelingen in Haarlem bij te wonen!

De overige mensenrechtenwandelingen in Haarlem vinden plaats op zondag 7 juli, 4 augustus en 1 september 2013, steeds vanaf 12.30 uur.
Het vertrekpunt is Café Thuys van het Dolhuys, Schotersingel 2. Het einde ligt op de Grote Markt in Haarlem. Deelname kost € 3 per persoon, en aanmelden kan bij Tiny Ribbens, Secretaris van Amnesty-Groep Haarlem, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de Facebookpagina van de groep: https://www.facebook.com/AmnestyInternationalHaarlem

Susan Schutjes
Amnesty International Regio FNU