Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Op deze pagina staan berichten van afgelopen acties. Zie ook het menu "Persberichten". NB: in oudere berichten kunnen links staan die zijn verouderd !

Februari 2024: Schrijf je vrij actie
Op zaterdag 10 februari gingen Els van Os, Karin Ennik-Maarsen, Mune Ekrem Seyid en Ton Moolenaar voor één dag de cel in, zonder een rechtsgeldig proces of veroordeling!
Dat deden ze in het kader van een landelijke actie van Amnesty International Amsterdam, getiteld: Schrijf je vrij! Zie deze link voor wie we schreven. De locatie is was de voormalige gevangenis De Lik, Wolvenplein 27 te Utrecht. Het doel was dat iedereen brieven moest schrijven voor tien gevangenen en we pas vrijgelaten werden als de tien brieven geschreven waren. Daarnaast was het de bedoeling dat we als team zoveel mogelijk geld probeerden in te zamelen voor Amnesty. In totaal zijn er 2.000 brieven geschreven tijdens de actie.

December 2023: Lichtjestocht
Op 10 december de Dag van de rechten van de Mens hebben we weer een lichtjestocht door de binnenstad georganiseerd. Na afloop was er een bijeenkomst in de Lutherse kerk met muziek en sprekers. Het thema van de bijeenkomst was deze keer etnisch profileren. Mpanzu Bamenga, coördinator en teammanager van de Regiegroep Ongedocumenteerden Amsterdam en winnaar van de Mensenrechtenprijs 2021 hield hierover een toespraak. Verder was er muziek van en door Bert Vissers. 

November 2023: Write for Rights
Om meer aandacht te krijgen voor mensen die groot onrecht is aangedaan, heeft Amnestygroep Haarlem ook dit jaar weer Write for Rights georganiseerd rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Zondag 10 december hebben we de tussenstand van deze schrijfmarathon bekend gemaakt: 6.900 brieven. Uiteindelijk zijn er totaal 8.215 brieven geschreven! Zie voor meer informormatie de Write for Rights pagina op de website van Amnesty Nederland.

September 2023: Schalkwijk aan Zee festival
Zoals elk jaar stonden we op zondag 3 september weer met een stand en een Amnesty actie op het festival Schalkwijk aan Zee. Zie de website van het festival voor het programma.

Mei 2023: Bevrijdingspop
Op 5 mei stonden we weer met een Amnesty actie op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. We hebben dit jaar actie gevoerd voor de mensenrechten in Iran. De massale protesten in Iran worden keihard neergeslagen met veel doden en gewonden tot gevolg. Duizenden mensen zijn in Iran al aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de massale protesten. De autoriteiten eisen de doodstraf tegen tientallen demonstranten. We voerden actie in de vorm van een petitie en een activatie spel waarbij een quiz werd afgenomen bij de festivalbezoekers om ze aan het einde van de quiz de petitie te laten ondertekenen.Zie de website van Bevrijdingspop voor meer informatie over het festival.

Maart 2023: Landelijke collecte
In de week van 12-18 maart was weer de landelijke collecteweek voor Amnesty. Dankzij de inzet van 180 collectanten in Haarlem en omgeving is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van Amnesty International voor Haarlem e o met € 27.634,95 nog hoger dan de € 26.959,08 in 2022. Wij willen alle collectanten en donateurs die aan dit prachtige resultaat hebben bijgedragen van harte bedanken, omdat we zonder hun inzet en bijdragen veel minder activiteiten kunnen organiseren en uitvoeren. Landelijk is er voor ruim 1,2 miljoen opgehaald, zie voor de laatste stand de website van Amnesty Nederland. Bekijk ook de video die Cinelight Productions voor ons heeft gemaakt om jongeren op te roepen mee te helpen met de collecte.

Maart 2023: Internationale Vrouwendag
Op Internationale Vrouwendag hebben we extra aandacht besteed aan vrouwenrechten, helaas blijkt dat nog steeds hard nodig. Dit jaar vroegen we aandacht voor Venezolaanse vrouwen die gevlucht zijn naar Colombia, Ecuador of Peru en daar te maken krijgen met geweld en uitbuiting. Amnesty International heeft uitgebreide onderzoeksrapporten hierover gepubliceerd met goede aanbevelingen. We roepen de ambassades van Colombia, Ecuador en Peru op om hiernaar te handelen. Op woensdag 8 maart 2023 stonden we hiervoor in de Gravenzaal van het Stadshuis in Haarlem waar door diverse organisaties een programma werd georganiseerd met als thema ‘Onbevreesd je stem laten horen’. Meer informatie over de avond is te vinden op https://internationalevrouwendag023.nl en voor foto's van de avond zie onze Facebook pagina. 

December 2022: Lichtjestocht
Op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens hielden we dit jaar weer een lichtjestocht. Voorheen liepen we met fakkels, maar dat was met de wind en regen in december altijd een beetje een uitdaging. De tocht begon om 17:00 en eindigde weer bij de Lutherse kerk. Na afloop van de tocht door de binnenstad was er een bijeenkomst in de Lutherse Kerk met als thema bedreigde pers.

November 2022: Write for Rights
Ook dit jaar hebben we weer de Write for Rights actie georganiseerd. De start was op zaterdag 26 november in Haarlem Sámen. Daarna waren er op meerdere plaatsen schrijfacties in de stad en de afsluiting was in de Lutherse kerk op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Er zijn 6.546 brieven geschreven (waarvan 628 handgeschreven) en 867 kaarten dus totaal 7.413 !

Burgemeester Jos Wienen (bron: Instagram)

September 2022: thema avond Bedreigd klimaat, bedreigde mensenrechten
In het kader van de Vredesweek hebben we op donderdagavond 22 september een thema-avond georganiseerd in de Groenmarktkerk aan de Nieuwe Groenmarkt. Andries Tieleman hield een presentatie over klimaatverandering en het effect op mensenrechten. Daarnaast was er de gelegenheid om de daad bij het woord te voegen middels een schrijfactie.

September 2022: Schalwijk aan Zee festival
Op zondag 4 september stonden we weer met een Amnesty stand op het Schalkwijk aan Zee festival. We hebben verder dit jaar ook weer op het Houtfestival gestaan sinds lange tijd. We hadden petitielijsten om te ondertekenen en spellen voor de kinderen. Onder meer een mensenrechten Jenga spel, om te laten zien dat je geen mensenrechten uit de stapel kunt trekken zonder gevaar dat alles in elkaar stort.

‘Het verzet met de kwast’
Sinds 1985 siert een muurschildering de wand van de sportzaal op de hoek Doelenplein/Gedempte Voldersgracht. Wat veel mensen niet weten is dat het een hommage is aan Amnesty International. Zaterdag 14 mei werd tijdens de Vijfhoekkunstroute dit werk van ‘Haarlemse muralisten’ aan de vergetelheid onttrokken. Doelenplein-bewoner Inge Crul: “Opdat we weten en niet vergeten.”Die revival kwam er dankzij Inge Crul, Haarlems Fietsstad en de Haarlemse kunstenaars die de ‘mural’ gemaakt hebben. Ze vonden dat de door de komst van de buurtfietsenstalling verdwenen tekst ‘Amnesty International 1985’ terug moest komen. Lees meer over deze actie.

Mei 2022: Amnesty actie voor Oekraine op Bevrijdingspop
Ruslands geweld in Oekraïne moet stoppen. Met die boodschap voerde Amnesty International op 5 mei actie op de Bevrijdingsfestivals. Amnesty liet festivalbezoekers op kaartjes aan de Russische ambassadeur schrijven waarom zij vinden dat het oorlogsgeweld moet stoppen. En via een speciale versie van het Jenga-spel maakten de bezoekers kennis met het grote belang van mensenrechten. Iedereen kent de afschuwelijke beelden uit Oekraïne. Platgeschoten steden, duizenden burgerslachtoffers Oekraïners in schuilkelders en miljoenen mensen op de vlucht. Amnesty International doet onderzoek ter plekke en vond bewijs van mogelijke oorlogsmisdrijven, met name gepleegd door het Russische leger.

Er zijn op 5 mei in Haarlem 300 kaarten geschreven die we hebben opgestuurd naar de Russische ambassade. Zie verder het persbericht voor meer informatie over onze actie en de website van Bevrijdingspop.

Maart 2022: internationale vrouwendag
Op Internationale Vrouwendag vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan vrouwen die zich op de een of andere manier inzetten voor de mensenrechten en daarmee in een lastige positie terecht komen. Dit jaar wijden we onze actie aan het schrijven van kaarten naar Senator Leila de Lima uit de Filipijnen. Leila spreekt zich als advocaat en mensenrechtenactivist o.a. fel uit tegen de bloedige ‘oorlog tegen drugs’ van president Duterte. Sinds februari 2017 zit Leila vast op basis van valse aanklachten die alleen bedoeld zijn haar het zwijgen op te leggen. Desondanks blijft Leila zich vanuit de gevangenis inzetten voor mensenrechten. Stuur haar een groetenkaart als een teken van solidariteit en steun, zodat ze haar belangrijke werk kan voortzetten.

Maart 2022: collecteweek
Ook in Haarlem en omstreken gaan honderden collectanten van Amnesty International vanaf maandag de straat op. Overal in Nederland wordt deze week gecollecteerd om het belangrijke werk van de mensenrechtenorganisatie mogelijk te maken. Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechten-schendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de jaarlijkse collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een politieke overtuiging of godsdienst. Daarom neemt Amnesty voor haar onderzoeken en acties geen geld van overheden of politieke groeperingen aan. Dankzij het geld dat in de collecteweek wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Wilt u nog meedoen, bel dan onze Coördinator Jon Schrama op 0636196798 of stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Februari 2022:
In 2021 bestond de groep Haarlem 55 jaar. De geplande bijeenkomst op de oprichtingsdatum van de groep op zondag 28 november hadden we helaas moeten uitstellen ivm de coronabeperkingen. De bijeenkomst voor (oud)groepsleden en de collectanten is nu gehouden op zondag 27 februari 2022. Na een welkom van onze voorzitter Ton Moolenaar gaven de subgroep coordinatoren een overzicht van de activiteiten van de groep. Verder traden 3 leden van de groep Japone Artists 2 keer op en kregen 3 groepsleden een lintje uitgereikt door de burgemeester van Bloemendaal voor hun jarenlange inzet. Directeur van Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn sloot de bijeenkomst af met een toespraak waarin ze onder meer vertelde over de mensenrechtensituatie in Oekraine. Zie ook het artikel met een verslag en foto's van de bijeenkomst op de website van haarlem.nieuws.nl.

Mei 2021: Bevrijdingspop
In verband met corona vond Bevrijdingspop dit jaar volledig online plaats. We konden als Amnesty Haarlem dus helaas niet aanwezig zijn met een actie op het festival zoals elk jaar. Er is wel een filmpje vertoond van Amnesty Nederland in het online programma. Het programma is online nog terug te kijken op de website van Bevrijdingspop. Verder hebben we aandacht gevraagd voor de schrijfacties op de website van Amnesty Nederland.

April 2021: goed nieuws van Write for Rights
De miljoenen brieven die wereldwijd verstuurd zijn tijdens de Write for Rights eind 2020 beginnen hun vruchten af te werpen!
•    De Myanmarese satiricus Paing Phyo Min en de Algerijnse journalist Khaled Drareni werden vrijgelaten.
•    De Zuid-Afrikaanse politie heropende het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula.
•    Thalia Khattak uit Pakistan ontmoette haar 'verdwenen' vader Idris Khattak. De Colombiaanse milieuactivist Jani Silva is ervan overtuigd dat zij dankzij Write for Rights nog niet is vermoord.
•    En we ontvingen heel veel ontroerde reacties van de mensen voor wie we schreven en hun familieleden.
Kijk voor meer goed nieuws op de website van Amnesty Nederland.

Maart 2021: Landelijke collecte
In verband met de coronamaatregelen kon dit jaar niet huis-aan-huis worden gecollecteerd. De collecte moest dus helemaal online plaatsvinden. De opbrengst was lager dan de afgelopen jaren maar heeft tot dusver toch ruim Eur 587.000 Euro opgeleverd! Zie de website van Amnesty Nederland voor meer informatie.

Maart 2021: Internationale Vrouwendag
Op Internationale Vrouwendag vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan vrouwen die zich op de een of andere manier inzetten voor de mensenrechten en daarmee in een lastige positie terecht komen. Dit jaar wijden we onze actie aan het schrijven van kaarten naar Danelly Estupiñán en de andere vrouwen van PCN (Proceso de Comunidades Negras), dit is een Colombiaanse organisatie voor de  bescherming van Afro-Colombiaanse gemeenschappen en hun leefgebieden. Helaas worden deze vrouwelijke mensenrechtenverdedigers zelfs met de dood bedreigd en een teken van solidariteit is voor hen dan ook meer dan welkom.

December 2020: Dag van de Rechten van de Mens
Racisme was op donderdag 10 december het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22) in Haarlem. Covid-19 drukte afgelopen jaar een groot stempel op de jaarlijkse activiteiten van Amnesty op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Zo is de fakkeltocht door het centrum van Haarlem geannuleerd en mochten er tijdens de themabijeenkomst maximaal 30 mensen aanwezig zijn in de Lutherse Kerk. Onderstaand een foto van de toespraak van Dagmar Oudshoorn, de directeur van Amnesty Nederland. Lees voor meer informatie het persbericht over de actie en kijk voor foto's van de bijeenkomst op onze Facebook pagina.

 

December 2020: Write for Rights
Dit jaar konden we ivm corona weinig schrijfbijeenkomsten organiseren in Haarlem voor de Write for Rights schrijfmarathon. We hebben daarom schrijfpakketten uitgedeeld, zodat mensen thuis konden schrijven. Er zijn vanuit Haarlem en omstreken 5.139 brieven naar de autoriteiten en solidariteitskaarten naar de slachtoffers van mensenrechtenschendingen verstuurd. Ondanks de corona-beperkingen een prachtig aantal! Alle deelnemers worden bedankt voor hun bijdrage hieraan. Lees meer over de Write for Rights op de website van Amnesty Nederland. Klik daarvoor op het onderstaande plaatje.

Mei 2020: Klimaatconferenctie
Amnesty groep Haarlem heeft op zaterdagmiddag 30 mei 2020 een klimaatconferentie georganiseerd met als titel: Klimaat is ook een mensenrecht. In verband met de corona crisis werd deze conferentie online gehouden. Het idee was om met zoveel mogelijk Amnesty-leden hierover te discussiëren. Dat klimaat met mensenrechten te maken heeft is gebleken uit het vonnis van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. Daarin legt de Hoge Raad een duidelijke link met de Europase Verklaring van de Rechten van de Mens (EVRM).

Maart 2020: Internationale Vrouwendag
Een dag voor Internationale Vrouwendag, springt Amnesty Haarlem e.o. op zaterdag 7 maart op de bres voor vrouwen die van overheidswege worden belaagd en bedreigd in Iran en Turkije. De actiemiddag is van 13.30 uur tot 16:00 en vindt plaats bij Haarlem Sámen, Gedempte Oude Gracht 20 in Haarlem. Lees het persbericht voor meer informatie over onze actie en het bericht op de website van Amnesty Nederland.
Gilde Haarlem organiseert dezelfde middag ook een stadswandeling met als thema Markante vrouwen in Haarlem. Na afloop van de wandeling kunt u nog even langslopen bij Haarlem Samen om mee te doen met de Amnesty actie.

Februari 2020: Amnesty zoek collectanten
Wordt u dit jaar óók een van de 15 duizend collectanten die de straat opgaan om geld in te zamelen voor Amnesty International? De jaarlijkse collecteweek van Amnesty vindt plaats van 9 tot en met 14 maart 2020. Collectanten gaan met veel plezier langs de deur, én met succes. Vorig jaar werd er ruim € 1,25 miljoen euro opgehaald. Amnesty zoekt in Haarlem nog vrijwilligers die een paar uur willen collecteren. Op de laatste dag zullen wij ook collecteren met een groep in het Winkelcentrum Schalkwijk!

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden als collectant?
Kijk dan op www.amnesty.nl/collecte. Of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook contact opnemen met de collectecoördinator Haarlem: John Schrama (email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Vermeldt daarbij ook uw adresgegevens! Lees het persbericht voor meer informatie over de collecte.

December 2019: Record aantal brieven voor Write for Rights!
De groep Haarlem e.o. van Amnesty International heeft ook dit jaar weer meegedaan aan de internationale schrijfmarathon Write for Rights. Van donderdag 28 november tot en met dinsdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, is er op verschillende locaties in Haarlem en omstreken zoveel mogelijk brieven geschreven naar regeringen die mensenrechten schenden. Dit jaar was er speciale aandacht voor jongeren. In totaal zijn er 9.085 brieven geschreven in Haarlem en omstreken!

Het idee achter Write for Rights is dat een lawine aan brieven en kaarten indruk maakt en autoriteiten dwingt mensen eerlijker te behandelen. Het blijkt te werken, want geen regering(sleider) wil bekend staan als onderdrukker, folteraar of tiran. De afgelopen jaren heeft Write for Rights geleid tot bescherming of vrijlating van een aantal mensen voor wie werd geschreven. Dit jaar focust de schrijfactie zich op tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.
 

December 2019: Amnesty fakkeltocht
Amnesty International Haarlem e.o. heeft de jaarlijkse schrijfactie ‘Write for Rights’ afgesloten op dinsdag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Na een fakkeltocht door Haarlem stonden op een themabijeenkomst in de Lutherse Kerk dit keer kinderrechten centraal. Lees het persbericht voor meer informatie over de actie.


December 2019: Write for Rights
De groep Haarlem e.o. van Amnesty International heeft ook dit jaar weer meegedaan aan de internationale schrijfmarathon Write for Rights. Van donderdag 28 november tot en met dinsdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, werden op verschillende locaties in Haarlem en omstreken zoveel mogelijk brieven geschreven naar regeringen die mensenrechten schenden. Dit jaar was er speciale aandacht voor jongeren.
Het idee achter Write for Rights is dat een lawine aan brieven en kaarten indruk maakt en autoriteiten dwingt mensen eerlijker te behandelen. Het blijkt te werken, want geen regering(sleider) wil bekend staan als onderdrukker, folteraar of tiran. De afgelopen jaren heeft Write for Rights geleid tot bescherming of vrijlating van een aantal mensen voor wie werd geschreven. Dit jaar focust de schrijfactie zich op tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.
Het overzicht van alle schrijflocaties in Haarlem e.o. laat zien dat Write for Rights in deze regio op donderdag 28 november van start gaat in het stadhuis van Heemstede. In de twaalf dagen die volgen is iedereen van harte welkom om ook een vuist te maken tegen onrecht, door op een van de locaties de pen ter hand te nemen en brieven en kaarten te schrijven of te ondertekenen. Zie het persbericht voor alle lokaties in Haarlem waar wordt geschreven.


Oktober 2019: Demonstratie Oeigoeren
Op donderdag 3 oktober was er vanaf 13:00 een demonstratie op het Stationsplein in Haarlem om aandacht te vragen voor de mensenrechten van de Oeigoeren in China. Zie het persbericht voor meer informatie over de demonstratie. De demonstratie werd georganiseerd door de Stichting Uyghur Cultuur en Informatie Centrum.


September 2019: Vredesweek
In het kader van de Vredesweek heeft de Amnesty Groep Haarlem e.o. zich op donderdag 26 september 2019 gepresenteerd in de Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 in Haarlem.
Na een korte inleiding vertelde een groepslid van Amnesty Haarlem waarom zij destijds uit Irak moest vluchten. Aansluitend werd de film ‘En op ’n Goede Dag’ vertoond: een grappige, wonderbaarlijke en totaal onverwachte oplossing om de wet op het verbod om een hoofddoek te dragen te omzeilen. De schrijfgroep van Amnesty Haarlem vertelde wat zij doet en de Stichting Uyghur Cultuur en Informatiecentrum gaf informatie over de vervolging en onderdrukking van dit volk in West-China.
Ook vertelde de Scholengroep van Amnesty Haarlem wat zij doen op scholen, zowel voor basisscholen als voor het middelbaar en voortgezet onderwijs.


September 2019: Schalkwijk aan Zee

Op zondag 1 september stonden we weer met een Amnesty stand op het Schalkwijk aan Zee festival. We hebben we 225 handtekeningen opgehaald voor de actie in Eritrea en 115 handtekeningen voor Amazone. Daarnaast hebben we nog wat Amnesty artikelen op de stand verkocht.



Mei 2019: Bevrijdingspop
Zoals elk jaar stonden we dit jaar ook weer met een stand op Bevrijdingspop op 5 mei in de Haarlemmerhout. Dit jaar hebben we actie gevoerd voor mensenrechten in Europa. Bezoekers konden een petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terecht hebben gestaan omdat ze demonstreerden. Ook konden mensen meedoen aan een Jenga-spel dat op zenuwslopende manier laat zien hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten. Lees voor meer informatie het persbericht over Bevrijdingspop 2019.


April 2019: Amnesty collecte
De collecte heeft in Haarlem dit jaar € 21.855,15 opgebracht! De groep Haarlem heeft dit jaar weer meer collectanten op de been kunnen brengen dan in 2018. In combinatie met het minder koude weer leidde dat tot een hogere opbrengst: vorig jaar werd ruim € 20.000 ingezameld. In heel Nederland werd tot dusver ruim € 1,1 miljoen Euro ingezameld. Amnesty International zal het geld gebruiken voor acties voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Lees voor meer informatie over de collecte ook het persbericht.


December 2018: Write for Rights breekt alle records!

Op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens sloot Amnesty Haarlem de jaarlijkse schrijfactie Write for Right af. Dit jaar zijn er 7.225 brieven geschreven op vele lokaties in Haarlem, een nieuw record! Verder was er op 10 december ook weer de fakkeltocht door de binnenstad. Bijzonder was dat burgemeester Jos Wienen zelf ook meeliep en achteraf in de Lutherse kerk een toespraak hield over mensenrechten. Lees het persbericht voor meer informatie.


December 2018: Fakkeltocht Dag van de Rechten van de Mens

Op maandag 10 december – de Dag van de Rechten van de Mens – houden wij onze jaarlijkse fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem. De fakkeltocht is van 16.45 tot 17.30 uur, start- en eindpunt zijn bij de Lutherse Kerk, Witte Herenstraat 22, Haarlem. Aansluitend is er een programma van 17.30 tot 19.00 uur. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd vastgesteld én Amnesty International Nederland bestaat 50 jaar. Aan beide onderwerpen zal aandacht besteed worden tijdens de bijeenkomst in de Lutherse Kerk met o.a. sprekers en een Amnestystand. Zie het programma voor de details.


September 2018: Schalkwijk aan Zee

We stonden dit jaar weer met een Amnesty stand op het Schalkwijk aan Zee festival op zondag 2 september. Zie de website van het festival voor het programma.


Mei 2018: Bevrijdingspop
Zoals elk jaar stonden we dit jaar weer met een Amnesty actie op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. We hebben dit jaar actie gevoerd voor mensenrechtenverdedigers. Meer dan ooit krijgen zij te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. Mensenrechtenactivisten worden lastiggevallen, gemarteld, en zelfs gedood, alleen omdat zij hun nek uitsteken voor anderen: sinds 1989 werden meer dan 3.500 mensenrechtenverdedigers vermoord. 

We hebben aandacht besteed aan hun situatie met een speciale mensenrechten-variant op het tafelvoetbalspel. Net als in de echte wereld, hebben de teams geen gelijke kansen: kun je nog wel winnen als de regels tegen je zijn en je met een achterstand begint? Het team van de mensenrechtenverdedigers neemt het op tegen het team van de machthebbers. Maar de keeper van de machthebbers (Poetin) is extra breed en zijn doel extra klein. Bovendien starten de machthebbers met een 2-0 voorsprong. Behalve deelnemen aan het tafelvoetbalspel, konden de festivalbezoekers in de Amnest-stand op de Dreef ook een petitie tekenen voor Arash Sadeghi (30) uit Iran en een mensenrechtenvariant spelen van Ganzebord. Lees voor meer informatie het persbericht over de 5 mei actie.

Stand


April 2018: opbrengst collecte
De jaarlijkse collecte van Amnesty International heeft in Haarlem en omstreken vorige maand € 20.044,62 opgebracht. Onder het motto ‘geef om vrijheid’ gingen van 11 t/m 17 maart overal in Nederland collectanten langs deuren voor Amnesty International. De groep Haarlem e.o. de oudste Amnesty-groep van Nederland, had dit jaar door omstandigheden wat meer moeite om collectanten op de been te brengen dan in 2017. In combinatie met het koude weer leidde dat tot een lagere opbrengst: in 2017 werd ruim € 24.000 ingezameld. In heel Nederland werd in de collecteweek € 1.083.713 opgehaald, tegen bijna € 1.400.000 in 2017. Amnesty International zal het geld gebruiken voor acties voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Zie voor meer informatie over de collecte de website van Amnesty Nederland.


Maart 2018: Amnesty collecte
Voor de jaarlijkse collecte van Amnesty International die van 11 t/m 17 maart 2018 plaatsvindt, zoekt Amnesty Haarlem collectanten. Door te collecteren leveren zij een bijdrage aan het werk van Amnesty – en daarmee aan een wereld waarin ernstige schendingen van mensenrechten waar mogelijk worden voorkomen en beëindigd.
Met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als uitgangspunt, strijdt Amnesty International wereldwijd tegen schendingen van mensenrechten. Met succes, maar de acties kosten uiteraard geld. Omdat Amnesty International volstrekt onafhankelijk en onpartijdig is en voor onderzoek, lobby en actie geen geld aanneemt van overheden, is de jaarlijkse collecte een belangrijke bron van inkomsten. Vorig jaar gingen in heel Nederland bijna 17.000 collectanten langs de deuren en werd ruim € 1,43 miljoen opgehaald. Per collectant is dat gemiddeld € 85: de hoogste busopbrengst van alle collecterende goede doelen, zo is uit onderzoek gebleken.
In 2018 wordt in de collecteweek in 50 gemeenten geëxperimenteerd met in totaal 500 nieuwe collectebussen, die naast contant doneren ook pinnen of contactloos betalen mogelijk maken. Wilt u ook meehelpen zodat Amnesty ook in de toekomst haar belangrijke werk kan blijven doen? Geef u dan op bij Tiny Ribbens, secretaris van de Amnesty-groep Haarlem e.o. Haar mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., haar telefoonnummer 023-533 20 83.

Collecte Amnesty


December 2018: resultaten schrijfmarathon

Om meer aandacht te krijgen voor mensen die groot onrecht is aangedaan organiseerde Amnestygroep Haarlem ook dit jaar weer een schrijfmarathon rond de Dag van de Rechten van de Mens. Zondag 26 november was de kick-off van schrijfmarathon in de Pastoriezaal van de Jopenkerk. In de weken daarna is er op vele plaatsen in Haarlem en omstreken geschreven voor de 10 cases van dit jaar. Zondag 10 december na afloop van de fakkeltocht hebben we de voorlopige eindstand bekend gemaakt. Nu is ook de definitieve eindstand bekend: er zijn dit jaar 5.353 brieven geschreven, een mooi resultaat! Onderstaand een foto van de aanbieding van de brieven aan regiocoordinator Ezgi Okyay van Amnesty Nederland met leden van de groep Haarlem. Zie voor meer informatie over de schrijfmarathon de website van Amnesty Nederland.


December 2017: fakkeltocht op 10 december
Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar weer een fakkeltocht gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. De start en de finish was bij de Lutherse Kerk in de Witte Herenstraat. Na afloop hadden we een gevarieerd programma in de kerk met sprekers en muziek om weer op te warmen. Er was ook een stand aanwezig met kerstkaarten en ander Amnesty materiaal. Zie het persbericht voor meer informatie over het programma en zie onze Facebook pagina voor een fotorapportage van de tocht.

Fakkeltocht 10-12-2017
Foto: Ron Moelijker, InThePicture


Augustus 2017: stand op Schalkwijk aan Zee festival
Afgelopen zondag 3 september stonden we weer op het jaarlijkse Schalkwijk aan Zee festival met een Amnesty stand. We hadden een petitielijst voor Tep Vanny uit Cambodja die is vastgezet voor vreedzame protestacties tegen gedwongen huisuitzettingen in Phnom Penh. We hebben totaal 446 handtekengen opgehaald die Amnesty zal aanbieden aan de Cambodjaanse ambassade.



Mei 2017: Amnesty actie op Bevrijdingspop
Op 5 mei 2017 waren we weer, zoals elk jaar, met een Amnesty-actie te vinden op Bevrijdingspop. Lees het persbericht voor meer informatie of zie onze Facebook-pagina voor foto's van deze actie. Zie voor het programma van het festival de website van Bevrijdingspop.



Mei 2017: Opbrengst collecte Amnesty in Haarlem: ruim € 24.000
De jaarlijkse collecte van Amnesty International bracht in Haarlem in 2017 € 24.079,73 op. Onder het motto ‘geef om vrijheid’ gingen van 5 t/m 11 maart overal in Nederland collectanten langs deuren voor Amnesty International. In Haarlem haalden bijna 200 collectanten ruim € 2.000 meer op dan in 2016. Het spreekt voor zich dat Amnesty Haarlem erg tevreden is met dat resultaat. In heel Nederland bracht de collecteweek € 1.383.042 op. Amnesty International zet de opbrengst in voor acties voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid.

December 2016: fakkeltocht op 10 december
Op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens hebben we weer een fakkeltocht gehouden door de binnenstad van Haarlem. Na afloop van de fakkeltocht was er een bijeenkomst in de Lutherse Kerk met sprekers en muziek. Ook werd het aantal brieven bekend gemaakt dat is geschreven in de schrijfmarathon in Haarlem en omstreken. In totaal zijn er 5.715 brieven geschreven voor de 10 cases die centraal stonden in de schrijfmarathon! Lees het persbericht voor meer informatie over de actie.

Mei 2016: Bevrijdingspop
Op 5 mei stonden we weer met een stand op Bevrijdingspop in Haarlem. We voerden actie voor vluchtelingen. Lees het persbericht voor meer informatie en zie onze Facebook pagina voor foto's van de actie.

AI stand

 

Mei 2016: In Memoriam Hans de Bruin

In het jaar dat de groep Amnesty International Haarlem 50 jaar bestaat bereikte ons het droevige nieuws dat de oprichter van de groep Hans de Bruin is overleden op 4 mei 2016. In 1966 hoorde Hans de Bruin, rechter van beroep, via Cornelis van der Vlies over het bestaan van Amnesty International. Amnesty was opgericht in 1961 in Londen, maar er bestond nog geen landelijke organisatie in Nederland er waren alleen een aantal lokale groepen. Op 28 november 1966 hield Hans met 5 andere leden de eerste groepsvergadering van Amnesty Haarlem. In de eerste jaren hield de groep rechtstreeks contact met Londen. Bij het 25 jarig jubileum ontving de groep van de oprichter van Amnesty International Peter Benenson een boek met opdracht: To the Haarlem Group, the pioneers of Amnesty in the Netherlands, with admiration”. Hans is ruim 35 jaar actief betrokken gebleven bij de groep Haarlem, tot zijn gezondheid dat niet meer toeliet. Net als zijn vrouw Trude, die lid was van de groep Heemstede. Bij het 40 jarig jubileum van de groep Haarlem toen hij 75 was, gaf Hans nog een interview voor het jubileum boekje. Hij vertelde toen dat hij geen actief lid meer was, maar wel nog steeds veel interesse had in het werk van Amnesty en de organisatie altijd een warm hart zou blijven toedragen. Wij zijn Hans dankbaar voor zijn jarenlange toewijding aan de groep Haarlem en zijn inzet voor de mensenrechten en zullen hem herdenken bij het 50 jarig jubileum. We wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 

 

Maart 2016: Amnesty collecte

Van 13 t/m 19 maart heeft de jaarlijkse collecte van Amnesty International weer plaatsgevonden. Ook in Haarlem zijn veel collectanten huis aan huis langsgegaan om geld in te zamelen.De opbrengst was dit jaar Eur 22.425,70, een bedrag waar we heel tevreden mee zijn ! Lees ook het persbericht.

 

 

September 2015:Amnesty stand op Schalkwijk aan Zee festival

Op 6 september stond Amnesty Haarlem weer met een stand op het Schalkwijk aan Zee festival. We voerden actie voor Atena Farghadani, een Iraanse kunstenares die gevangen is gezet vanwege een spotprent. Totaal hebben we 284 handtekeningen opgehaald die samen met handtekeningen uit de rest van het land zullen worden aangeboden aan de Iraanse autoriteiten.

 

Mei 2015: Amnesty International roept ‘S.O.S. Europa’ op Bevrijdingsfestivals
Amnesty International voerde op de Bevrijdingsfestivals door het hele land actie om mensenlevens op de Middellandse Zee te redden. Bezoekers van de festivals werden in een spel uitgedaagd. Lukt het hun om in een woelige, ijskoude zee veilig de overkant te bereiken? Amnesty vroeg bezoekers om de petitie S.O.S. Europa: Eerst mensen, dan grenzen te ondertekenen. Hiermee wilde de organisatie Europese leiders vragen vluchtelingen te hulp te komen en zo mensenlevens te redden. Voor meer achtergrondinformatie kunt u kijken op  de website van Amnesty Nederland. Festivalgegevens: zie de website van Bevrijdingspop Haarlem.

Maart 2015: Amnesty collecte

Tussen 1 en 7 maart jl. werd de landelijke collecte voor Amnesty gehouden. Ook in Haarlem zijn weer veel collectanten op pad gegaan om geld op te halen voor het werk van de mensenrechtenorganisatie. De opbrengst van de collecte in Haarlem was dit jaar € 22.010,98. De Haarlemse afdeling van Amnesty is zeer tevreden met dit resultaat. Het was de 13e keer op rij dat Amnesty International een landelijke collecte hield. De collecte is voor Amnesty van groot belang. De mensenrechtenorganisatie is onafhankelijk en voor haar werk grotendeels afhankelijk van giften van particulieren.

 

Januari 2015

Onze secretaris Tiny Ribbens heeft weer een jaarverslag gemaakt van alle acties van de groep Haarlem in het seizoen 2013-2014. Het verslag is te downloaden onder Jaarverslagen. Voor onze plannen voor 2015 zie de agenda van onze groep.

 

Fakkeltocht-2014

 

December 2014: Amnestygroep Haarlem brengt licht in donkere decembermaand
Op woensdag 10 december bestond de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 66 jaar. Om deze bijzondere dag te vieren, organiseerde de Haarlemse afdeling van Amnesty International zijn jaarlijkse terugkerende fakkeltocht door het oude centrum van Haarlem. Aansluitend was er in de Lutherse kerk een korte bijeenkomst. Kijk voor foto's van de fakkeltocht op onze Facebook pagina.

 

 

December 2014 - Mooi resultaat Amnesty 023 Schrijfmarathon

Om meer aandacht te krijgen voor de Dag van de Rechten van de Mens, organiseerde Amnesty Haarlem ook dit jaar weer een schrijfmarathon. Er zijn ruim 1.500 brieven geschreven en we verwachten er nog meer binnen te krijgen!

 

poster-marathon

 

September 2014

Op zondag 21 september organiseerde Amnesty Haarlem weer een pubquiz in de Jopenkerk. 
Bekijk de foto's in het foto-album op onze Facebook pagina.

 

Amnesty pubquiz

 

Juni 2014: Stand op Houtfestival

Op zondag 15 juni stonden we weer op het Houtfestival met een Amnesty stand. We hebben actie gevoerd voor de mensenrechten in Turkije en maakten promotie voor de Urgent Action app van Amnesty waarmee je op je smartphone actie kunt voeren. Kijk voor foto's op onze facebook pagina en voor meer acties op onze agenda.

 

Mei 2014: stand op Bevrijdingspop

Dit jaar stonden we ook weer met een Amnesty stand op Bevrijdingspop op 5 mei in de Hout. We voerden actie tegen politiegeweld in Turkije. Zie voor foto's van de stand onze Facebook pagina, meer info over Bevrijdingspop is te vinden op de website van het festival.

 

Maart 2014: opbrengst collecte

In de week van 2 t/m 8 februari is weer de landelijke collecteweek gehouden voor Amnesty. Net als andere goede doelen heeft Amnesty last van teruglopende inkomsten en we accepteren geen overheidssubsidies, dus de collecte is een belangrijke inkomstenbron. Dit jaar hebben we totaal Eur 22.150,57 opgehaald in Haarlem, bijna net zoveel als afgelopen jaar. Mocht je de collecte gemist hebben en alsnog willen doneren dan kan dat ook via de website van Amnesty Nederland. Lees voor meer informatie het persbericht over de Amnesty-collecte 2014.

 

December 2013: fakkeltocht

Op dinsdag 10 december hebben we weer de Amnesty-fakkeltocht door het oude centrum van Haarlem gelopen ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens. Aansluitend was er een programma in de Lutherse Kerk. Daar hield Ilan de Vré van de ledenraad van Amnesty een verhaal met als thema "De pen als wapen”. Verder was er muziek door Fredie Kuiper en de theathergroep Mani, gevormd door Maria Eldering en Nicolette Knape. Zij zongen onder andere het lied “Vrijheid” van Liesbeth List. Daarna overhandigde actiegroeplid Yvonne Bijman 2.176 brieven, die tijdens de internationale schrijfmarathon in Haarlem zijn geschreven, aan Bart van Kuijk de actiecoördinator van Amnesty Nederland. Na afloop van het programma konden de deelnemers nog even napraten met een glaasje glühwein en de Amnesty stand bezoeken.

 

December 2013: '023 Schrijfmarathon'

In tien dagen werd op 23 plekken in Haarlem en omstreken een uur lang brieven geschreven voor de verbetering van mensenrechten.  De actie liep tot aan 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Met Amnesty ’s ‘023 schrijfmarathon’ sloot de afdeling Haarlem aan bij Amnesty’s Internationale Schijfmarathon, Amnesty’s Letter Writing Marathon. Deze actie loopt sinds 2011 en is uitgegroeid tot een internationale actie waaraan 77 landen deelnemen. De schrijfactie brengt zo’n half miljoen mensen wereldwijd in beweging, die met z'n allen bijna twee miljoen brieven schrijven en handtekeningen zetten. Lees voor meer informatie het persbericht.

 

September 2013: TV uitzending actie Rusland in Haarlem op 6 november vanaf 20.25 op Nederland 2
Op 17 oktober 2013 hebben 5 leden van de Amnestygroep Haarlem op verzoek van Amnesty Nederland actie gevoerd in de Grote Houtstraat. Dit in samenwerking met een actie van oud politica Mirjam Sterk met het thema “Jij bent Sterk”. Tijdens deze korte actie werden 207 handtekeningen verzameld.

Via deze link kan men het filmpje zien wat Mirjam Sterk en haar crew als vooraankondiging gebruiken met informatie over Artyom. De aflevering zal helemaal over Artyom en Rusland gaan. We verwachten dat de aflevering voornamelijk in Rusland afspeelt en maar kort in Nederland, maar de actie in Haarlem met de groep Haarlem wordt zeker kort terug te zien.
In 'Jij bent Sterk', pakt oud-politica Mirjam Sterk wekelijks een concreet probleem aan op het gebied van mensenrechten. In elke uitzending portretteert zij iemand die het slachtoffer is geworden van schendingen van mensenrechten. Ook terug in Nederland maakt zij zich sterk voor deze mensen en mobiliseert alles en iedereen in haar omgeving om hun zaak ten goede te keren.
De Russische Artyom Savylov zit al meer dan een jaar gevangen in een gevangenis in Rusland. Deze stotterende, verlegen man heeft één keer in zijn leven gedemonstreerd. Hoewel op videobeelden te zien is dat Artyom geen geweld gebruikte, hangt hem meer dan 10 jaar celstraf boven het hoofd. Mirjam gaat naar Rusland waar ze de familie en advocaat van Artyom ontmoet en zijn rechtszaak bijwoont. Samen met Amnesty probeert ze de publieke opinie in Rusland zelf te beïnvloeden, hier is Poetin gevoelig voor. Ze legt hiervoor contacten met de grote oppositiekranten als de Moscow Times. Ook ontmoet ze minister Jet Bussemaker die in Moskou is voor het Nederland-Rusland jaar, maar besteedt de minister ook aandacht aan mensenrechten? En Mirjam gaat met van Maria van Amnesty mee die met knikkende knieën voor het Kremlin staat met een protestbord. Terug in Nederland gaat Mirjams strijd door en zet ze voor Artyom een brievenactie op.

 

Augustus 2013

Op zondag 25 augustus stonden we met een stand op het Schalkwijk aan Zee festival. We hebben handtekeningen verzameld voor de mensenrechten in Rusland en Amnesty materiaal verkocht. Maria Eldering en Nicolette Knape van theatergroep Mani deelden hugs uit voor de vrijheid en haalden op die manier ruim 700 handtekeningen op! Zie voor meer foto's onze Facebook pagina.

 

Juni 2013

Dit jaar stonden we weer met een Amnesty stand op het Houtfestival op zondag 16 juni. De actie stond net als op 5 mei in het teken van vreemdelingendetentie. Zie de speciale campage website www.ikschaammediep.nl. Zie voor foto's van de actie op onze Facebook pagina.

 

Op woensdagavond 5 juni organiseerde Amnesty Haarlem een mensenrechtenquiz in de Jopenkerk. Lees het verslag van de avond en kijk op onze Facebook pagina voor de foto's.

 

Mei 2013

Zoals elk jaar stonden we ook dit jaar met een stand op Bevrijdingspop in Haarlem. De opkomst was weer groot, naar schatting 120.000. We voerden actie tegen het vastzetten van vreemdelingen in Nederland onder het motto Ik schaam me diep. Zie voor foto's van de actie onze Facebook pagina. Meer informatie over de campagne is ook te vinden op de website van Amnesty Nederland. Voor meer info over Bevrijdingspop zie de website van het festival.

 

Februari 2013

Tussen 11 en 17 februari collecteerde Amnesty International overal in Nederland. Ook in Haarlem zijn half februari veel collectanten op pad gegaan om geld op te halen voor het werk van de mensenrechtenorganisatie. Ondanks de economische crisis die Nederland in zijn greep houdt, is de opbrengst van de collecte in Haarlem erg mooi. Amnesty haalde in Haarlem namelijk dit jaar €23.452,06 op. De afdeling van Amnesty is zeer tevreden met dit resultaat.
Het was de elfde keer op rij dat Amnesty International een landelijke collecte hield. De collecte is voor Amnesty van groot belang. De mensenrechtenorganisatie is onafhankelijk en voor haar werk grotendeels afhankelijk van giften van particulieren.

Wie de collecte heeft gemist of aan de deur geen kleingeld in huis had, kan met een eenvoudig smsje, getiteld `amnesty´ naar 4333, een gift geven. Er wordt dan € 2,00 van uw telefoontegoed afgeschreven. Bij mensen die tijdens de collecte niet thuis waren, schoven de collectanten boekenleggers met de sms-gegevens in de brievenbussen.

Helaas kon de Amnesty-groep niet voor alle wijken in Haarlem collectanten vinden. Mensen die daardoor geen geld aan de deur konden geven, kunnen hun bijdrage alsnog overmaken. Dat kan op rekeningnummer: 387.26.46 t.n.v. 'Penningmeester Amnesty International groep 004', te Haarlem. Geven per sms kan ook nog steeds.

De Amnesty-groep Haarlem bedankt alle mensen die een bijdrage via de collectebus hebben gegeven of anderszins aan de collecte hebben bijgedragen. Bovendien is de Haarlemse Amnesty-afdeling heel blij als mensen ook nu nog, een maand na de collecte, geld willen overmaken. Uw geld zorgt gegarandeerd voor bevordering van mensenrechten, wereldwijd.

 

December 2012

Op 10 december - de Dag van de Rechten van de Mens - heeft de groep Amnesty Haarlem weer een fakkeltocht georganiseerd door de binnenstad van Haarlem. Na afloop van de fakkeltocht was er een gevarieerd programma voor de deelnemers. Lees ook het verslag van de fakkeltocht en zie voor foto's onze Facebook pagina.

 

December 2011
Op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens hebben we zoals elk jaar weer een fakkeltocht door het centrum van Haarlem gehouden. Na de fakkeltocht was er ook weer een gevarieerd programma in de Lutherse Kerk voor de deelnemers om weer op te warmen. Zie de Fotogalerij voor een impressie van de fakkeltocht en klik hier voor het programma.

 

September 2011
Haarlem/Overveen - Dolblij zijn Sjoerd Abbink en Frederique Spaan van de Aloysiusschool uit Overveeen als ze horen dat zij een prijs van Amnesty International krijgen. De twee leerlingen van groep acht (toen nog groep 7) zijn samen met hun klassen en meester Wim Nijboer in juni van dit jaar op de fiets naar het Noord-Hollands Archief gegaan om de tentoonstelling over 50 jaar Amnesty International te bezichtigen. Lees verder

 

Mei 2011
Onder het motto“STOP GEDWONGEN HUISUITZETTINGEN VAN ROMA IN SERVIE” vierde Amnesty International, samen met duizenden andere festivalbezoekers, op 5 mei Bevrijdingsdag. Ook de Haarlemse Amnestygroep voerde hiervoor actie in de hoofdstad van Noord-Holland op Bevrijdingspop. De groep kwam op voor de honderden en wellicht duizenden Roma in Servië die het risico lopen slachtoffer te worden van gedwongen huisuitzettingen. De afgelopen jaren zijn in Servië tal van Roma-nederzettingen ontruimd waarbij mensenrechten zijn geschonden. Amnesty vreest dat er meer gedwongen ontruimingen zullen volgen. Bewoners worden hierover niet geconsulteerd, niet tijdig ingelicht, en ze worden óf onder slechte omstandigheden in metalen containers gehuisvest, óf komen op straat te staan.
Groepen Roma die op straat komen te staan, hebben vaak geen andere keus dan zich op een andere plek in de stad in nieuwe informele wijken te vestigen. Omdat de autoriteiten eigenlijk geen Roma-gemeenschappen bij elkaar wil hebben, zullen de Roma deze 'nieuwe' sloppenwijken vroeg of laat ook weer moeten verlaten. Op die manier leven de Roma in permanente angst en onzekerheid. De boodschap aan de Servische autoriteiten luidt dan ook: stop gedwongen huisuitzettingen!
Tijdens het Bevrijdingspop vroeg Amnesty International festivalbezoekers te protesteren door op de foto te gaan. De foto’s worden aan de Servische autoriteiten aangeboden in de vorm van een tangramspel met spelregels over huisuitzettingen waarbij mensenrechten wél worden nageleefd. Festivalbezoekers kunnen daarnaast zelf op het Plein van de Vrijheid een reuzentangramspel spelen waarbij ze van brokstukken een huis kunnen bouwen, een voorbeeld voor de Servische autoriteiten. 

Voor meer achtergrondinformatie kun je kijken ophttp://www.amnesty.nl/in_actie/menswaardig_wonen.
 

Maart 2011
De collecte van Amnesty International, die van 6 februari t/m 12 februari 2011 in de gemeente Haarlem werd gehouden, heeft € 26.470,27 opgebracht. Er werd door 247 vrijwilligers gecollecteerd. Het was de negende keer dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International een landelijke collecte hield. Amnesty strijdt voor naleving van de mensenrechten in alle landen. Amnesty International is onpartijdig en onafhankelijk, en wordt voornamelijk gefinancierd door giften van leden en donateurs. Dankzij deze bijdragen, inclusief die we tijdens de collecte ophalen, wordt het werk van Amnesty blijvend mogelijk gemaakt. De collecte was heel succesvol. De respons van het publiek was ook dit jaar erg positief.
Amnesty dankt iedereen van harte voor de geldelijke bijdrage. Ook bedankt Amnesty alle vrijwilligers die in weer en wind hebben gecollecteerd voor hun enthousiaste inzet. Wilt u volgend jaar ook meehelpen? Dan kunt u zich aanmelden bij het Collecteteam via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 020-626 44 36.

 

Februari 2010: Landelijke collecte voorbij
Van 7 t/m 13 februari is weer de landelijke collecte gehouden voor Amnesty. Ook in Haarlem is een groot aantal collectanten huis-aan-huis langsgegaan. Op maandag 8 februari werd 16 uur de aftrap in Haarlem gegeven op de Grote Markt door DJ Giel Beelen, lees het persbericht.

 

December 2009: Goede opkomst tijdens fakkeltocht op 10 december
Zoals elk jaar hebben we op de Dag van de Rechten van de Mens weer een fakkeltocht door het centrum van Haarlem gehouden. Het was droog en koopavond, dus er was aardig wat volk op de been. Er waren ongeveer 70 mensen die meededen aan de tocht, dus het was weer een mooi gezicht met al die fakkels in de binnenstad. Tijdens de fakkeltocht werden we begeleid door tromgeroffel van Martin Mees en na de tocht was er nog een gevarieerd programma in de Lutherse kerk. Het thema van dit jaar was de situatie in de Niger delta, waar veel milieuproblemen zijn vanwege de oliewinning. Lees meer hierover op de website van Amnesty Nederland.

 

December 2009: Groepslid Mesfin Aman veroordeeld tot de doodstraf
In december 2009 hoorde ons groepslid Mesfin Aman dat hij in Ethiopie bij verstek is veroordeeld voor de doodstraf. Mesfin protesteerde als student in Ethiopie tegen het regiem en moest daarna vluchten omdat zijn leven gevaar liep. Hij heeft politiek asiel gekregen in Nederland en woont nu in Haarlem. Sinds 2008 is hij actief lid van de groep Amnesty Haarlem en blijft hij zo strijden voor de mensenrechten. Lees ook het artikel in Trouw en zijn eigen verhaal over de situatie in Ethiopië.

 

November 2009: Stop Discriminatie actie succes!
Vorige week heeft Amnesty de handtekeningen, die op papier en online zijn verzameld, aangeboden aan de Tweede Kamer. Het waren er in totaal 32.377. De Europese Commissie wil met een nieuwe richtlijn de EU-regeringen verplichten om al haar burgers gelijk te behandelen, ongeacht hun geloof, handicap, leeftijd, of seksuele oriëntatie. Nu worden in sommige landen geen auto’s verhuurd aan mensen boven een bepaalde leeftijd. In andere landen betalen gehandicapten een hogere premie voor een levensverzekering. En er zijn landen waar homo’s geen gezamenlijke hotelkamer krijgen. Met de nieuwe richtlijn kan discriminatie beter worden bestreden.

 

Juni 2009: Amnesty Haarlem op het Houtfestival zondag 21 juni
Op het Houtfestival op zondag 21 juni stond Amnesty Haarlem weer met een stand op het Millenniumplein. We hebben dit jaar actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen in Congo. Zie de website van Amnesty Nederland voor meer informatie over de campagne Stop Geweld tegen Vrouwen. Op de website van het Houtfestival zijn meer foto's en informatie over het festival te vinden.

 

Mei 2009: Mensenrechtenwandeling op 24 mei
Op 24 mei is door een aantal Amnestygroepen samen een mensenrechtenwandeling langs de kust georganiseerd. De estafettewandeling startte in Wassenaar en eindigde in Noordwijk alwaar een muzikaal slotfeest werd gehouden. De wandeling stond in het teken van de campagne Stop Geweld tegen Vrouwen.

 

Mei 2009: Amnesty stand op Bevrijdingspop 5 mei
Ook dit jaar stonden we weer op Bevrijdingspop met een stand met Amnesty acties en materiaal. De actie stond dit jaar in het teken van de campagne Stop Geweld Tegen Vrouwen.

 

April 2009: Amnesty filmfestival op het Mendelcollege
Op 9 april is er in samenwerking met onze scholengroep een Amnesty filmdag georganiseerd op het Mendelcollege voor 3 VWO. De films waren afkomstig uit het filmfestival Movies that Matter. Zie de website van het Mendelcollege voor een impressie van de Amnesty filmdag.

 

Maart 2009: mooie opbrengst Amnesty collecteweek 8 t/m 14 februari 2009
Tijdens de collecteweek is dit jaar in Haarlem voor Eur 15.930 opgehaald. Alle gulle gevers en collectanten bedankt weer ! Zie voor meer informatie over de collecte de website van Amnesty Nederland.

 

Maart 2009: Amnesty stands voor Vrouwendag op 7 maart 2009
Op diverse plekken in de stad stonden we op zaterdag 7 maart met stands in verband met de internationale Vrouwendag op 8 maart.

 

November 2008: Amnesty–tentoonstelling in gemeentehuis Bloemendaal
Haarlem – Op 10 december was het zestig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aanvaard. Het zou de grondslag worden voor het handelen van de lidstaten maar ook van veel mensenrechtenorganisaties. Amnesty International, met 2,2 miljoen leden over de hele wereld, is daarvan de grootste. De Universele Verklaring is in 335 talen vertaald en is daarmee het meest vertaalde document ter wereld. In de dertig artikelen van de Verklaring worden zo’n zestig fundamentele mensenrechten genoemd: er zijn integriteitrechten, burgerrechten en politieke rechten, het recht op asiel en sociaal economische rechten in te vinden. Iedereen die geïnteresseerd is in de Verklaring kan terecht in het gemeentehuis van Bloemendaal waar een Amnesty tentoonstelling te zien is. Deze tentoonstelling met prachtige foto’s over de mensenrechten zijn tot eind januari 2009 in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen.

 

December 2008: Grote opkomst fakkeltocht 10 december 2008
Ondanks het wat koude en natte weer was er een goede opkomst op jaarlijkse fakkeltocht van Amnesty Haarlem op woensdag 10 december. Na de tocht was er een afwisselend programma in de Lutherse Kerk georganiseerd met toespraken van de burgemeester Bernt Schneiders en Christien de Kruif van Amnesty Nederland met tussendoor klassieke muziek door sopraan Utako Arakawa en pianist Klaas Koelewijn.

November 2008: Grote opkomst op concert Pieter Grimbergen !
Op 22 november gaf concertpianist Pieter Grimbergen een concert in het stadhuis van Bloemendaal.  Pieter Grimbergen speelde werken van zijn CD met muziek van Carlos Guastavino. De Bloemendaalse schrijver Arthur Umbgrove las op het concert 2 teksten, speciaal door hem gemaakt voor deze avond. Ook gaven de burgemeester Wim de Gelder en Garance Reus van Amnesty een korte toespraak. De zaal zat goed vol en veel mensen brachten na het concert een bezoek aan de Amnesty stand, waar de CD te koop was. De opbrengst van de verkoop van de CD en en de bar (ruim 1.600 Euro !) was voor Amnesty International. De CD is overigens ook te koop in de webwinkel van Amnesty Nederland.
Carlos Guastavino was een anti Perronist en leefde in een sociaal isolement ook vanwege zijn homoseksualiteit. De werken zijn gebaseerd op zijn liefde op de traditionele Argentijnse muziek, echter zijn oeuvre is daadwerkelijk klassiek! Zie ook de website van Pieter Grimbergen.

 

Augustus 2008: China actie afgesloten
Bij het begin van de Olympische Spelen in China is Amnesty gestopt met de campagne om aandacht te vragen voor de mensenrechten in China. Amnesty wilde immers de spelen voor de sporters niet bederven. Helaas is er van de toezeggingen dat de mensenrechten zouden verbeteren door de spelen niet zoveel terecht gekomen. In een aantal aspecten is de situatie er eerder op achteruit gegaan.

 

Juli 2008: China actie 19 juli op Proveniersplein
Op zaterdag 19 juli stonden we op het Proveniersplein met een stand voor de China actie. 

 

Juni 2008: Amnesty op Houtfestival
Zoals elk jaar stonden we ook dit jaar weer op het Houtfestival met een stand op het Millenniumplein. Dit jaar stond onze actie in het teken van China. Het was mooi weer en we hebben veel mensen langs de stand gehad. We hadden filmpjes en een quiz over de mensenrechten in China en verder hebben we handtekeningen verzameld voor mensenrechtenactivist Hu Jia.

 

Mei 2008: Bevrijdingspop op 5 mei drukbezocht
Op 5 mei stonden we weer met een stand op het Bevrijdingspop festival in de Haarlemmerhout. Haarlem was dit jaar weer bandstad, wat wil zeggen dat er ook een Amnesty actie op het podium plaatsvond. Dit jaar stond de actie in het teken van China en de Olympische Spelen, zie ook het kopje hieronder.

 

Februari 2008: Collecteweek in Haarlem groot succes !
Van 10 t/m 16 februari is weer de landelijke collecte voor Amnesty gehouden. Ook in Haarlem zijn weer veel collectanten huis-aan-huis langsgaan om geld op te halen voor het werk van Amnesty. De opbrengst van de collecte in Haarlem was dit jaar weer meer dan vorig jaar. In totaal is er voor Eur 24.296,79 opgehaald, een stijging van 5% ten opzichte 2007 !
Op maandag 11 februari was de officiële kick-off van de collecte in de refter van het stadhuis in Haarlem waarbij de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Heemstede aanwezig waren. Lees het persbericht voor de aankondiging.