Amnesty grijpt Internationale Vrouwendag aan om actie te voeren voor bedreigde vrouwen

Een dag voor Internationale Vrouwendag, springt Amnesty Haarlem e.o. op zaterdag 7 maart op de bres voor vrouwen die van overheidswege worden belaagd en bedreigd in Iran en Turkije. De actiemiddag begint om 13.30 uur en vindt plaats bij Haarlem Sámen, Gedempte Oude Gracht 20 in Haarlem.

Rond Internationale Vrouwendag komt Amnesty International dit jaar op voor de Iraanse Saba Kordafshari (22). Zij kwam in actie tegen de verplichte hoofddoek en kreeg 24 jaar gevangenisstraf.  Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten, zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.

Er is ook een ‘groetenkaartenactie’ voor de Zaterdagmoeders uit Istanbul, die wekelijks vredig en stil demonstreren om opheldering en gerechtigheid te vragen voor familieleden die in de jaren negentig zijn verdwenen. Sinds de 700e demonstratie in 2018 hard uiteen werd geslagen door de politie, mogen de vrouwen niet meer op het Galatasaray-plein demonstreren. Daarnaast is er een brievenactie, voor een spoedgeval op mensenrechtengebied, en een kaart die bezoekers naar iemand mogen sturen die ze in het zonnetje willen zetten.

Boothill B's
Tijdens de actiemiddag die tot 16.00 uur duurt, zullen op de stoep voor Haarlem Sámen diverse muzikale optredens plaatsvinden. Eén naam is al bekend: de Haarlemse ‘kind of country’ band Boothill B’s (vanaf ca. 14.30 uur).