De volgende artikelen beschrijven een aantal aspecten die van belang zijn bij het maken en weergeven van artikelen en categorieën.
Op 5 mei stonden we weer met een Amnesty actie op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. We hebben dit jaar actie gevoerd voor de mensenrechten in Iran. De massale protesten in Iran worden keihard neergeslagen met veel doden en gewonden tot gevolg. Duizenden mensen zijn in Iran al aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de massale protesten. De autoriteiten eisen de doodstraf tegen tientallen demonstranten. We voerden actie in de vorm van een petitie en een activatie spel waarbij een quiz werd afgenomen bij de festivalbezoekers om ze aan het einde van de quiz de petitie te laten ondertekenen.Zie de website van Bevrijdingspop voor het programma.
Zoals elk jaar stonden we op zondag 3 september weer met een stand en een Amnesty actie op het festival Schalkwijk aan Zee. Zie de website van het festival voor het programma.
‘Het verzet met de kwast’
Sinds 1985 siert een muurschildering de wand van de sportzaal op de hoek Doelenplein/Gedempte Voldersgracht. Wat veel mensen niet weten is dat het een hommage is aan Amnesty International. Zaterdag 14 mei werd tijdens de Vijfhoekkunstroute dit werk van ‘Haarlemse muralisten’ aan de vergetelheid onttrokken. Doelenplein-bewoner Inge Crul: “Opdat we weten en niet vergeten.”
Die revival kwam er dankzij Inge Crul, Haarlems Fietsstad en de Haarlemse kunstenaars die de ‘mural’ gemaakt hebben. Ze vonden dat de door de komst van de buurtfietsenstalling verdwenen tekst ‘Amnesty International 1985’ terug moest komen.
Amnesty op de Bevrijdingsfestivals: in actie voor Oekraïne
Ruslands geweld in Oekraïne moet stoppen. Met die boodschap voert Amnesty International op 5 mei actie op de Bevrijdingsfestivals. Amnesty laat festivalbezoekers op kaartjes aan de Russische ambassadeur schrijven waarom zij vinden dat het oorlogsgeweld moet stoppen. En via een speciale versie van het Jenga-spel maken de bezoekers kennis met het grote belang van mensenrechten.
Iedereen kent de afschuwelijke beelden uit Oekraïne. Platgeschoten steden, duizenden burgerslachtoffers Oekraïners in schuilkelders en miljoenen mensen op de vlucht. Amnesty International doet onderzoek ter plekke en vond bewijs van mogelijke oorlogsmisdrijven , met name gepleegd door het Russische leger. Op de dag dat we onze eigen bevrijding vieren, voert Amnesty actie voor een einde aan het oorlogsgeweld in Oekraïne.
5 mei: mensenrechten-Jenga
Amnesty voert actie op elf Bevrijdingsfestivals die op 5 mei plaatsvinden. Daar vraagt de organisatie aandacht voor de mensenrechten met een speciale mensenrechten-variant van het Jenga-spel. Amnesty laat op de festivals een Jenga-toren verrijzen die is opgebouwd uit mensenrechten. Want de mensenrechten zijn een zorgvuldig samengesteld bouwwerk om mensen te beschermen tegen onrecht. Trek je er één steen uit, dan stort de toren in elkaar. Aan de hand van het spel nodigt Amnesty de bezoekers uit om van gedachten te wisselen over rechten als vrije meningsuiting, privacy en vrijwaring van discriminatie.
Bezoek op het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand, doe mee aan het Jenga-spel en stuur een kaartje naar de Russische ambassadeur.
Kijk voor meer Amnesty-informatie over de oorlog in Oekraïne op www.amnesty.nl/landen/oekraine
Collectanten Amnesty gaan van 14 t/m 19 maart ook in Haarlem e.o. de straat op
Ook in Haarlem en omstreken gaan honderden collectanten van Amnesty International vanaf maandag de straat op. Overal in Nederland wordt deze week gecollecteerd om het belangrijke werk van de mensenrechtenorganisatie mogelijk te maken.
De landelijke collecte van Amnesty International wordt in 2022 voor de twintigste keer gehouden. Op de laatste dag van de collecteweek (zaterdag 19 maart) zal in Haarlem ook in Winkelcentrum Schalkwijk worden gecollecteerd vanaf 10:00 uur.
Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechten-schendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de jaarlijkse collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een politieke overtuiging of godsdienst. Daarom neemt Amnesty voor haar onderzoeken en acties geen geld van overheden of politieke groeperingen aan. Dankzij het geld dat in de collecteweek wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen.
Wilt u nog meedoen, bel dan onze Coördinator Jon Schrama op 06-36196798 of stuur een bericht naar