De volgende artikelen beschrijven een aantal aspecten die van belang zijn bij het maken en weergeven van artikelen en categorieën.
Op 8 maart organiseert Comité Internationale Vrouwendag Haarlem een bijeenkomst over o.a. veiligheid en vrouwengezondheid van 13.45 uur tot ±17.00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24 in Haarlem. Toegang gratis; reserveren kan via een email naar
Amnesty Haarlem is aanwezig met een informatiestand en twee brieven om te ondertekenen: Hoda Albdemoniem zit onterecht in de gevangenis. Ze heeft meerdere lichamelijke klachten en haar gezondheid holt achteruit. We vragen om haar onmiddellijk vrij te laten en haar goede medische zorg te geven. Sonia Dahmani zit vanwege haar mening in de gevangenis onder wrede en onmenselijke omstandigheden, waaronder blootstelling aan extreme kou en gebrek aan toegang tot basisbehoeften. We vragen om haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Voor meer informatie over het programma zie de website van het comité.
In de week van 9-15 maart is weer de landelijke collecte voor Amnesty. Ook in Haarlem en omstreken gaan we weer met collectanten van huis tot huis. Als je wilt meehelpen dan kan je je aanmelden via de website van Amnesty Nederland. Je kunt ook online collecteren via social media.
In 2024 is de schrijfgroep van Amnesty Haarlem gestart met het organiseren van schrijfavonden. Ook komend seizoen, 2024/2025, zullen er frequent schrijfavonden worden georganiseerd.
De avonden vinden plaats in het Rosenstock-Huessy Huis, Hagestraat 10 in Haarlem, van 19:30 tot 21:00 uur. Inloop is vanaf 19:15 uur. De eerstvolgende data staan op de agenda. Ter informatie: er is een trap naar de ruimte waar we schrijven, er is geen lift.
Tijdens deze avonden schrijven we brieven tegen mensenrechtenschendingen die naar de worden gestuurd en meestal is er ook de mogelijkheid voor het versturen van een of meer groetenkaarten ter bemoediging naar de slachtoffers zelf. De avond begint met een korte introductie van het gekozen thema, daarna kan iedereen in eigen tempo aan het schrijven. Hoewel we meestal in het Engels schrijven, is kennis van de Engelse taal niet vereist, er is altijd een voorbeeldtekst aanwezig om over te schrijven. Voor alle materialen wordt gezorgd evenals voor koffie en thee, er zijn geen kosten aan verbonden.
Voor de organisatie is het fijn als we weten hoeveel mensen we kunnen verwachten met een mailtje naar
Info: Joëlle Wiersema –
‘Het verzet met de kwast’
Sinds 1985 siert een muurschildering de wand van de sportzaal op de hoek Doelenplein/Gedempte Voldersgracht. Wat veel mensen niet weten is dat het een hommage is aan Amnesty International. Zaterdag 14 mei werd tijdens de Vijfhoekkunstroute dit werk van ‘Haarlemse muralisten’ aan de vergetelheid onttrokken. Doelenplein-bewoner Inge Crul: “Opdat we weten en niet vergeten.”
Die revival kwam er dankzij Inge Crul, Haarlems Fietsstad en de Haarlemse kunstenaars die de ‘mural’ gemaakt hebben. Ze vonden dat de door de komst van de buurtfietsenstalling verdwenen tekst ‘Amnesty International 1985’ terug moest komen.
Amnesty op de Bevrijdingsfestivals: in actie voor Oekraïne
Ruslands geweld in Oekraïne moet stoppen. Met die boodschap voert Amnesty International op 5 mei actie op de Bevrijdingsfestivals. Amnesty laat festivalbezoekers op kaartjes aan de Russische ambassadeur schrijven waarom zij vinden dat het oorlogsgeweld moet stoppen. En via een speciale versie van het Jenga-spel maken de bezoekers kennis met het grote belang van mensenrechten.
Iedereen kent de afschuwelijke beelden uit Oekraïne. Platgeschoten steden, duizenden burgerslachtoffers Oekraïners in schuilkelders en miljoenen mensen op de vlucht. Amnesty International doet onderzoek ter plekke en vond bewijs van mogelijke oorlogsmisdrijven , met name gepleegd door het Russische leger. Op de dag dat we onze eigen bevrijding vieren, voert Amnesty actie voor een einde aan het oorlogsgeweld in Oekraïne.
5 mei: mensenrechten-Jenga
Amnesty voert actie op elf Bevrijdingsfestivals die op 5 mei plaatsvinden. Daar vraagt de organisatie aandacht voor de mensenrechten met een speciale mensenrechten-variant van het Jenga-spel. Amnesty laat op de festivals een Jenga-toren verrijzen die is opgebouwd uit mensenrechten. Want de mensenrechten zijn een zorgvuldig samengesteld bouwwerk om mensen te beschermen tegen onrecht. Trek je er één steen uit, dan stort de toren in elkaar. Aan de hand van het spel nodigt Amnesty de bezoekers uit om van gedachten te wisselen over rechten als vrije meningsuiting, privacy en vrijwaring van discriminatie.
Bezoek op het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand, doe mee aan het Jenga-spel en stuur een kaartje naar de Russische ambassadeur.
Kijk voor meer Amnesty-informatie over de oorlog in Oekraïne op www.amnesty.nl/landen/oekraine