Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Bedreigde persvrijheid is op vrijdag 10 december het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International. Net als vorig jaar drukt covid-19 een groot stempel op het programma.

De groep Haarlem e.o. van Amnesty International pakt ook dit jaar minder groot uit op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. De traditionele fakkeltocht door het centrum van Haarlem is vanwege covid-19 opnieuw geannuleerd en er mogen maximaal negentig mensen aanwezig zijn bij de bijeenkomst.

PersVeilig
Die vindt dit keer plaats in de Groenmarktkerk (adres: Nieuwe Groenmarkt 14 in Haarlem) en staat in het teken van bedreigde persvrijheid/bedreigde journalisten. Spreker is projectleider Peter ter Velde van PersVeilig, een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie dat bedoeld is om de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims. Naar aanleiding van zijn inleiding zal een debat plaatsvinden. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Write for Rights
Traditiegetrouw maakt coördinator Karin Ennik-Maarsen op de bijeenkomst de bijna-eindstand bekend van Write for Rights, de jaarlijkse internationale schrijfmarathon die gericht is tegen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen.
Bij de ingang van de kerk staat een Amnesty-stand, waar o.a. kaarsen en kerstkaarten kunnen worden gekocht. Ook kan hier nog een bijdrage worden geleverd aan Write for Rights.

De bijeenkomst in de Groenmarktkerk begint om 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur). Conform de huidige corona-voorschriften vindt bij de ingang een QR-code-check plaats.