Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Amnesty op de Bevrijdingsfestivals: Ik sta voor mensenrechten

Amnesty International voert op 5 mei actie op veertien Bevrijdingsfestivals door het hele land. Door de bezoekers van de festivals trouw te laten beloven aan de mensenrechten wil Amnesty de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opnieuw onder de aandacht brengen.


In het veranderende politieke en maatschappelijke debat in Nederland en daarbuiten lijken mensenrechten de laatste jaren minder vanzelfsprekend en onaantastbaar te worden. Daarbij zit het probleem niet alleen in de inhoud, maar ook in de toonzetting van het debat: feiten dreigen onder te sneeuwen in emoties. Juist in deze tijd wil Amnesty de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens weer onder de aandacht brengen of juist introduceren bij de jongere bezoekers van de festivals.


Hoe?
Bezoekers van de Bevrijdingsfestivals kunnen hun steun betuigen voor de mensenrechten. Ze doen dat door letterlijk én figuurlijk voor de mensenrechten te gaan staan. Met hun naambordje in de hand worden ze gefotografeerd voor een groot spandoek met daarop alle artikelen uit de Universele Verklaring. De foto kan vervolgens gedeeld kan worden op Facebook en Twitter.

Petitie
Ook vraagt Amnesty de festivalbezoekers om de petitie voor Eduardo Cardet te ondertekenen. Deze Cubaan werd op 30 november 2016 gearresteerd, vijf dagen na het overlijden van oud-president Fidel Castro. Dat gebeurde nadat hij in een interview had gezegd dat Castro nier erg geliefd was bij de bevolking. Cardet kreeg daarvoor drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Waarschijnlijk werd hij opgepakt vanwege zijn vreedzame kritiek op de autoriteiten.

Bezoek tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand en laat ook zien dat je voor mensenrechten staat!