Op de Bevrijdingsfestivals 2019 komt Amnesty International in actie voor mensenrechten in Europa. Bezoekers kunnen een petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze demonstreerden. Ook kunnen mensen meedoen aan een Jenga-spel dat op zenuwslopende manier laat zien hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei vraagt Amnesty International aandacht voor de manier waarop de mensenrechten in enkele Europese landen onder druk staan. Met name Polen en Hongarije baren zorgen. In die landen wordt de rechtsstaat uitgehold en de onafhankelijke rechtspraak aangetast. Onafhankelijke media worden tegengewerkt, de vrije meningsuiting en persvrijheid aan banden gelegd en mensenrechtenverdedigers krijgen te maken met haatcampagnes.

Bouwstenen
Op Bevrijdingsfestivals op 5 mei kunnen bezoekers bij Amnesty-stands door het hele land een spel spelen dat duidelijk maakt hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten. Mensen moeten een Jenga-toren overeind houden die bestaat uit bouwstenen als ‘vrije meningsuiting’, ‘eerlijke verkiezingen’ en ‘gelijkwaardigheid’. Om beurten trekken spelers een bouwsteen uit de toren. Hoe lang duurt het voor de toren in elkaar stort?

Petitie voor Poolse vrouwen
Daarnaast kunnen bezoekers een Amnesty-petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze een spandoek omhooghielden tijdens de viering van de Poolse Onafhankelijkheidsdag in 2017. De viering trok veel mensen die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen en vroegen om een ‘wit Polen’. Op het spandoek van de vrouwen stond de tekst ‘Stop fascisme’. De vrouwen werden door omstanders aangevallen, geschopt en bespuugd. Ze dienden een klacht in tegen hun aanvallers, maar de openbaar aanklager verklaarde die klacht in eerste instantie ongegrond. Pas nadat de vrouwen in hoger beroep gingen, oordeelde de rechter dat het onderzoek naar de aanval heropend moet worden.
Enkele maanden later werden de vrouwen aangeklaagd wegens ‘verstoring van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. Amnesty wil dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht en dat de vrouwen volledig worden vrijgesproken.

Bezoek op het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand, doe mee aan het Jenga-spel en teken de petitie! Kijk voor meer informatie op de website van Amnesty Nederland.

Opbrengst jaarlijkse collecte Amnesty in Haarlem: bijna € 22.000!

De jaarlijkse collecte van Amnesty International heeft in Haarlem en omstreken vorige maand € 21.855,15 opgebracht.

Onder het motto ‘geef om vrijheid’ gingen van 11 tot en met 16 maart 2019 overal in Nederland collectanten langs deuren voor Amnesty International. De groep Haarlem e.o., de oudste Amnesty-groep van Nederland, heeft dit jaar weer meer collectanten op de been kunnen brengen dan in 2018. In combinatie met het minder koude weer leidde dat tot een hogere opbrengst: vorig jaar werd ruim € 20.000 ingezameld.    

In heel Nederland werd in de collecteweek bijna € 900.000 ingezameld. Amnesty International zal het geld gebruiken voor acties voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid.

Volgend jaar is de collecteweek van 8 t/m 14 maart. Kijk voor meer informatie over de collecte op de website van Amnesty Nederland.

Vrouwenrechten centraal op Dag van de Rechten van de Mens
Ruim 5.700 brieven en kaarten geschreven tijdens schrijfmarathon  

Tijdens de schrijfmarathon die van 27 november tot en met 10 december plaatsvond, zijn in Haarlem en omstreken 5.715 brieven en kaarten geschreven naar respectievelijk regeringen die lak hebben aan mensenrechten en gevangen die onrechtvaardig worden behandeld. Dat aantal werd op zaterdag 10 december bekend gemaakt, op de Dag van de Rechten van de Mens die in de Lutherse Kerk in Haarlem in het teken stond van vrouwenrechten. “In veel landen zijn vrouwenrechten helaas nog geen vanzelfsprekendheid”, stelde Raja Alouani, één van de gastsprekers.

De schrijfmarathon vond in Haarlem en omstreken plaats op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International. “Schrijven helpt,” stelde coördinator Karin Ennik-Maarsen, die vertelde dat vorig jaar diverse gevangenen vrij zijn gelaten dankzij de schrijfmarathon die ze omschreef als ‘samen een enorme vuist maken tegen onrecht’.

Fakkeltocht
Voorafgaand aan de drukbezochte bijeenkomst in de Lutherse Kerk vond een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats, waar ongeveer zeventig mensen aan deelnamen. De tocht eindigde in de Lutherse Kerk, waar de Haarlemse wethouder Joyce Langenacker als eerste spreker het thema ‘vrouwenrechten anno nu’ belichtte. Daarbij verwees ze naar 1917, het jaar waarin vrouwen in Nederland passief kiesrecht kregen. “Sindsdien is er veel verbeterd, maar we zijn er nog niet. Als het om vrouwenrechten gaat valt er nog een wereld te winnen.”

Sterke vrouwen
Dat bleek ook uit het verhaal van Raja Alouani van de stichting Zohor, een organisatie die de bevordering van de participatie van Marokkaanse en andere Arabische vrouwen als doel heeft. Zij ging onder andere in op de grote verschillende tussen landen als Saoedi-Arabië enerzijds en Marokko en Tunesië anderzijds, als het om vrouwenrechten gaat. Alouani verhaalde daarnaast over diverse sterke vrouwen, zoals haar moeder die het heft in eigen handen nam en naar Nederland emigreerde om hier als gastarbeider een bestaan op te bouwen. Ze stimuleerde haar dochter, werkzaam bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, om voor zichzelf op te komen en wat van haar leven te maken.  “Onder Marokkaanse en Turkse vrouwen is momenteel een heuse emancipatiegolf gaande”, aldus Alouani, die net als wethouder Langenacker benadrukte dat de rechten van vrouwen in veel landen nog met voeten worden getreden. “We zijn er nog lang niet.”

Eerbetoon
Nadat Alouani haar verhaal had afgesloten met een eerbetoon aan de Jemense activiste Tawakkul Karman, die in 2011 is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, was het voor Karin Ennik-Maarsen namens de groep Haarlem e.o. van Amnesty International maar een kleine stap naar degenen voor wie de afgelopen weken duizenden brieven en kaarten zijn geschreven. Onder hen bevinden zich diverse vrouwen, zoals Helen Knott (Canada), Annie Alfred (Malawi) en Eren Keskin (Turkije).
Tijdens de bijeenkomst in de Lutherse Kerk zorgde The GospelExperience voor enkele muzikale intermezzo’s. Als dank voor de organisatie van de fakkeltocht de afgelopen 9 jaar ontving secretaris Tiny Ribbens van actiecoördinator Louisan Pot lovende woorden en een bos bloemen.     

Amnesty op de Bevrijdingsfestivals: Ik sta voor mensenrechten

Amnesty International voert op 5 mei actie op veertien Bevrijdingsfestivals door het hele land. Door de bezoekers van de festivals trouw te laten beloven aan de mensenrechten wil Amnesty de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opnieuw onder de aandacht brengen.


In het veranderende politieke en maatschappelijke debat in Nederland en daarbuiten lijken mensenrechten de laatste jaren minder vanzelfsprekend en onaantastbaar te worden. Daarbij zit het probleem niet alleen in de inhoud, maar ook in de toonzetting van het debat: feiten dreigen onder te sneeuwen in emoties. Juist in deze tijd wil Amnesty de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens weer onder de aandacht brengen of juist introduceren bij de jongere bezoekers van de festivals.


Hoe?
Bezoekers van de Bevrijdingsfestivals kunnen hun steun betuigen voor de mensenrechten. Ze doen dat door letterlijk én figuurlijk voor de mensenrechten te gaan staan. Met hun naambordje in de hand worden ze gefotografeerd voor een groot spandoek met daarop alle artikelen uit de Universele Verklaring. De foto kan vervolgens gedeeld kan worden op Facebook en Twitter.

Petitie
Ook vraagt Amnesty de festivalbezoekers om de petitie voor Eduardo Cardet te ondertekenen. Deze Cubaan werd op 30 november 2016 gearresteerd, vijf dagen na het overlijden van oud-president Fidel Castro. Dat gebeurde nadat hij in een interview had gezegd dat Castro nier erg geliefd was bij de bevolking. Cardet kreeg daarvoor drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Waarschijnlijk werd hij opgepakt vanwege zijn vreedzame kritiek op de autoriteiten.

Bezoek tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand en laat ook zien dat je voor mensenrechten staat!

In het jaar dat de groep Amnesty International Haarlem 50 jaar bestaat bereikte ons het droevige nieuws dat de oprichter van de groep Hans de Bruin is overleden op 4 mei 2016.

 

In 1966 hoorde Hans de Bruin, rechter van beroep, via Cornelis van der Vlies over het bestaan van Amnesty International. Amnesty was opgericht in 1961 in Londen, maar er bestond nog geen landelijke organisatie in Nederland er waren alleen een aantal lokale groepen. Op 28 november 1966 hield Hans met 5 andere leden de eerste groepsvergadering van Amnesty Haarlem.

 

In de eerste jaren hield de groep rechtstreeks contact met Londen. Bij het 25 jarig jubileum ontving de groep van de oprichter van Amnesty International Peter Benenson een boek met opdracht: To the Haarlem Group, the pioneers of Amnesty in the Netherlands, with admiration”.

 

Hans is ruim 35 jaar actief betrokken gebleven bij de groep Haarlem, tot zijn gezondheid dat niet meer toeliet. Net als zijn vrouw Trude, die lid was van de groep Heemstede. Bij het 40 jarig jubileum van de groep Haarlem toen hij 75 was, gaf Hans nog een interview voor het jubileum boekje. Hij vertelde toen dat hij geen actief lid meer was, maar wel nog steeds veel interesse had in het werk van Amnesty en de organisatie altijd een warm hart zou blijven toedragen.

 

Wij zijn Hans dankbaar voor zijn jarenlange toewijding aan de groep Haarlem en zijn inzet voor de mensenrechten en zullen hem herdenken bij het 50 jarig jubileum. We wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.