Op de jaarlijkse bijeenkomst op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, bleek afgelopen donderdag dat de groep Haarlem e.o. van Amnesty International zich niet uit het veld laat slaan door corona.
Covid-19 drukte wel een groot stempel op het programma. Zo moest er een streep door de fakkeltocht door het centrum van Haarlem, waarmee jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor mensenrechten. Conform de coronaregels mochten tijdens de themabijeenkomst in de Lutherse Kerk bovendien maximaal dertig mensen aanwezig zijn.
Indrukwekkend
De themabijeenkomst stond dit jaar in het teken van racisme. Indrukwekkende persoonlijke verhalen waren er van Dagmar Oudshoorn, de nieuwe directeur van Amnesty International, Mune Ekrim Seyid, groepslid van de Amnesty-groep Haarlem e.o. en Carmen van der Hoff (foto), lid van de Algemene Ledenraad van Amnesty Nederland en tevens groepslid van de Amnesty-groep Haarlem e.o. Tussen de sprekers door verzorgde Muziekgroep Elisabeth Bondo een kleurrijk optreden.
Write for Rights
Traditiegetrouw wordt op 10 december ook Write for Rights afgesloten, de jaarlijkse schrijfactie voor mensen die groot onrecht wordt aangedaan door de autoriteiten. Dit jaar werden kaarten en brieven geschreven voor tien mannen en vrouwen: Germain Rukuki (Burundi), Gustavo Gatica (Chili), Khaled Drareni (Algerije), Melike Balkan en Özgür Gür (Turkije), Idris Khattak (Pakistan), Paing Phyo Min (Myanmar), Popi Qwabe en Bongeka Phungula (Zuid-Afrika), Jani Silva (Colombia), Nassima al-Sada (Saudi-Arabië) en de El Hiblu 3 (Malta).
Vanwege corona vonden er in Haarlem en omstreken minder schrijfacties plaats dan in voorgaande jaren. Desondanks kon actiecoördinator Karin Ennik-Maarsen in de Lutherse Kerk bekend maken dat er van 20 november t/m 10 december in Haarlem e.o. circa 4.500 brieven en kaarten zijn geschreven. Als onderdeel van een ‘lawine aan post’ worden ze gestuurd naar autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen, in de hoop dat ze mensen eerlijker gaan behandelen.