Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

In het jaar dat de groep Amnesty International Haarlem 50 jaar bestaat bereikte ons het droevige nieuws dat de oprichter van de groep Hans de Bruin is overleden op 4 mei 2016.

In 1966 hoorde Hans de Bruin, rechter van beroep, via Cornelis van der Vlies over het bestaan van Amnesty International. Amnesty was opgericht in 1961 in Londen, maar er bestond nog geen landelijke organisatie in Nederland er waren alleen een aantal lokale groepen. Op 28 november 1966 hield Hans met 5 andere leden de eerste groepsvergadering van Amnesty Haarlem.

In de eerste jaren hield de groep rechtstreeks contact met Londen. Bij het 25 jarig jubileum ontving de groep van de oprichter van Amnesty International Peter Benenson een boek met opdracht: To the Haarlem Group, the pioneers of Amnesty in the Netherlands, with admiration”.

Hans is ruim 35 jaar actief betrokken gebleven bij de groep Haarlem, tot zijn gezondheid dat niet meer toeliet. Net als zijn vrouw Trude, die lid was van de groep Heemstede. Bij het 40 jarig jubileum van de groep Haarlem toen hij 75 was, gaf Hans nog een interview voor het jubileum boekje. Hij vertelde toen dat hij geen actief lid meer was, maar wel nog steeds veel interesse had in het werk van Amnesty en de organisatie altijd een warm hart zou blijven toedragen.

Wij zijn Hans dankbaar voor zijn jarenlange toewijding aan de groep Haarlem en zijn inzet voor de mensenrechten en zullen hem herdenken bij het 50 jarig jubileum. We wensen zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.