Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

 

 Amnesty International voert op Bevrijdingsfestivals door het hele land actie voor bescherming van de meest kwetsbare vluchtelingen. Bezoekers van de festivals worden in een spel uitgedaagd. Lukt het hen om via een vluchtroute vol gevaarlijke hindernissen vluchtelingen veilig naar Europa te brengen? Amnesty vraagt bezoekers om de petitie Premier Rutte, bied kwetsbare vluchtelingen veiligheid te ondertekenen.

 

Elke dag slaan duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, onderdrukking of vervolging. De overgrote meerderheid wordt opgevangen in arme landen in de regio. Zo herbergen Turkije, Libanon en Jordanië het grootste deel van de ruim vier miljoen Syrische vluchtelingen. Die landen kunnen dat niet meer aan. Dus wagen honderdduizenden de gevaarlijke reis naar Europa.

De EU kan doden op zee en inhumane omstandigheden aan grenzen voorkomen door vluchtelingen veilige routes te bieden. En door de regio te ontlasten. Bijvoorbeeld door de – door de VN-vluchtelingenorganisatie geselecteerde – meest kwetsbare vluchtelingen uit te nodigen voor hervestiging in Europa. Dat is ook in ons eigen belang. Want als de situatie in de buurlanden ontspoort, komen er pas écht veel vluchtelingen hierheen.

 

Hervestiging: een deel van de oplossing

Extra kwetsbare vluchtelingen die in buurlanden verblijven, worden door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geselecteerd voor hervestiging. Denk aan ernstig zieken of alleenstaande kinderen. Andere landen nodigen deze kwetsbaren uit om daar te komen wonen. Zij kunnen dan veilig naar dat land reizen. Meer dan 1 miljoen mensen hebben volgens de UNHCR dringend hervestiging nodig. Nederland neemt er jaarlijks slechts 500 op. Amnesty roept daarom premier Rutte op veel meer vluchtelingen te hervestigen

 

Bezoek tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand, breng vluchtelingen veilig naar Europa en onderteken de petitie.

 

 Meer achtergrondinformatie? Kijk op

https://www.amnesty.nl/vluchtelingen

 

 

Festivalgegevens

Bevrijdingspop Haarlem, Haarlemmerhout, www.bevrijdingspop.nl