Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Op de Bevrijdingsfestivals 2019 komt Amnesty International in actie voor mensenrechten in Europa. Bezoekers kunnen een petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze demonstreerden. Ook kunnen mensen meedoen aan een Jenga-spel dat op zenuwslopende manier laat zien hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei vraagt Amnesty International aandacht voor de manier waarop de mensenrechten in enkele Europese landen onder druk staan. Met name Polen en Hongarije baren zorgen. In die landen wordt de rechtsstaat uitgehold en de onafhankelijke rechtspraak aangetast. Onafhankelijke media worden tegengewerkt, de vrije meningsuiting en persvrijheid aan banden gelegd en mensenrechtenverdedigers krijgen te maken met haatcampagnes.

Bouwstenen
Op Bevrijdingsfestivals op 5 mei kunnen bezoekers bij Amnesty-stands door het hele land een spel spelen dat duidelijk maakt hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten. Mensen moeten een Jenga-toren overeind houden die bestaat uit bouwstenen als ‘vrije meningsuiting’, ‘eerlijke verkiezingen’ en ‘gelijkwaardigheid’. Om beurten trekken spelers een bouwsteen uit de toren. Hoe lang duurt het voor de toren in elkaar stort?

Petitie voor Poolse vrouwen
Daarnaast kunnen bezoekers een Amnesty-petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze een spandoek omhooghielden tijdens de viering van de Poolse Onafhankelijkheidsdag in 2017. De viering trok veel mensen die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen en vroegen om een ‘wit Polen’. Op het spandoek van de vrouwen stond de tekst ‘Stop fascisme’. De vrouwen werden door omstanders aangevallen, geschopt en bespuugd. Ze dienden een klacht in tegen hun aanvallers, maar de openbaar aanklager verklaarde die klacht in eerste instantie ongegrond. Pas nadat de vrouwen in hoger beroep gingen, oordeelde de rechter dat het onderzoek naar de aanval heropend moet worden.
Enkele maanden later werden de vrouwen aangeklaagd wegens ‘verstoring van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. Amnesty wil dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht en dat de vrouwen volledig worden vrijgesproken.

Bezoek op het Bevrijdingsfestival in Haarlem de Amnesty-stand, doe mee aan het Jenga-spel en teken de petitie! Kijk voor meer informatie op de website van Amnesty Nederland.