Vrouwenrechten centraal op Dag van de Rechten van de Mens
Ruim 5.700 brieven en kaarten geschreven tijdens schrijfmarathon
Tijdens de schrijfmarathon die van 27 november tot en met 10 december plaatsvond, zijn in Haarlem en omstreken 5.715 brieven en kaarten geschreven naar respectievelijk regeringen die lak hebben aan mensenrechten en gevangen die onrechtvaardig worden behandeld. Dat aantal werd op zaterdag 10 december bekend gemaakt, op de Dag van de Rechten van de Mens die in de Lutherse Kerk in Haarlem in het teken stond van vrouwenrechten. “In veel landen zijn vrouwenrechten helaas nog geen vanzelfsprekendheid”, stelde Raja Alouani, één van de gastsprekers.
De schrijfmarathon vond in Haarlem en omstreken plaats op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International. “Schrijven helpt,” stelde coördinator Karin Ennik-Maarsen, die vertelde dat vorig jaar diverse gevangenen vrij zijn gelaten dankzij de schrijfmarathon die ze omschreef als ‘samen een enorme vuist maken tegen onrecht’.
Fakkeltocht
Voorafgaand aan de drukbezochte bijeenkomst in de Lutherse Kerk vond een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats, waar ongeveer zeventig mensen aan deelnamen. De tocht eindigde in de Lutherse Kerk, waar de Haarlemse wethouder Joyce Langenacker als eerste spreker het thema ‘vrouwenrechten anno nu’ belichtte. Daarbij verwees ze naar 1917, het jaar waarin vrouwen in Nederland passief kiesrecht kregen. “Sindsdien is er veel verbeterd, maar we zijn er nog niet. Als het om vrouwenrechten gaat valt er nog een wereld te winnen.”
Sterke vrouwen
Dat bleek ook uit het verhaal van Raja Alouani van de stichting Zohor, een organisatie die de bevordering van de participatie van Marokkaanse en andere Arabische vrouwen als doel heeft. Zij ging onder andere in op de grote verschillende tussen landen als Saoedi-Arabië enerzijds en Marokko en Tunesië anderzijds, als het om vrouwenrechten gaat. Alouani verhaalde daarnaast over diverse sterke vrouwen, zoals haar moeder die het heft in eigen handen nam en naar Nederland emigreerde om hier als gastarbeider een bestaan op te bouwen. Ze stimuleerde haar dochter, werkzaam bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, om voor zichzelf op te komen en wat van haar leven te maken. “Onder Marokkaanse en Turkse vrouwen is momenteel een heuse emancipatiegolf gaande”, aldus Alouani, die net als wethouder Langenacker benadrukte dat de rechten van vrouwen in veel landen nog met voeten worden getreden. “We zijn er nog lang niet.”
Eerbetoon
Nadat Alouani haar verhaal had afgesloten met een eerbetoon aan de Jemense activiste Tawakkul Karman, die in 2011 is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, was het voor Karin Ennik-Maarsen namens de groep Haarlem e.o. van Amnesty International maar een kleine stap naar degenen voor wie de afgelopen weken duizenden brieven en kaarten zijn geschreven. Onder hen bevinden zich diverse vrouwen, zoals Helen Knott (Canada), Annie Alfred (Malawi) en Eren Keskin (Turkije).
Tijdens de bijeenkomst in de Lutherse Kerk zorgde The GospelExperience voor enkele muzikale intermezzo’s. Als dank voor de organisatie van de fakkeltocht de afgelopen 9 jaar ontving secretaris Tiny Ribbens van actiecoördinator Louisan Pot lovende woorden en een bos bloemen.