Write for Rights breekt met bijna 7.000 kaarten en brieven alle records
Burgemeester Jos Wienen: ‘Onverschrokken Amnesty houdt ons een spiegel voor’
Met een indrukwekkende toespraak, gaf de Haarlemse burgemeester Jos Wienen op maandag 10 december 2018 extra cachet aan zijn aanwezigheid op de Dag van de Rechten van de Mens.
In de Lutherse Kerk stond de groep Haarlem e.o. van Amnesty International stil bij het feit dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en Amnesty International Nederland respectievelijk 70 en 50 jaar oud zijn. Nadat hij had meegelopen tijdens de traditionele Fakkeltocht door het centrum van Haarlem, onderstreepte Wienen zijn aanwezigheid met een indrukwekkende toespraak, waarin hij onder andere verwees naar de humanistische en verlichte Haarlemse stadssecretaris Dirck Volkertsz. Coornhert en verzetsstrijdster Hannie Schaft. “Dat de groep Haarlem e.o. van Amnesty International al vijftig jaar de fakkel brandende houdt, past in een traditie. Amnesty houdt ons onverschrokken een spiegel voor en leert ons om verder te kijken dan onze eigen kleine omgeving. Ik maak me geen illusie: dat blijft ook in de toekomst hard nodig.”
Write for Rights
Naast Wienen voerden ook Hans Gaasbeek, sociaal advocaat in Haarlem en co-voorzitter van de Liga voor de Rechten van de Mens, en Samanta Moralis Madrid, een gevluchte advocaat uit Honduras, het woord. Zij maakten duidelijk dat het zeventig jaar na de vaststelling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor mensenrechten.
Tijdens de themabijeenkomst werden ook de voorlopige resultaten van de schrijfactie ‘Write for Rights’ (voorheen de Schrijfmarathon) bekend gemaakt. In de aanloop naar de Dag van de Rechten van de Mens, schreven vrijwilligers ook op een aantal locaties in Haarlem en omstreken zoveel mogelijk, eventueel voorgedrukte, brieven en kaarten. Die gaan respectievelijk naar regeringen, om aandacht te vragen voor mensen in onrechtvaardige situaties, en als steunbetuiging naar degenen die daadwerkelijk met schending van hun mensenrechten worden geconfronteerd. “Met ruim 6.660 brieven en kaarten en in de wetenschap dat nog niet alles is geteld, ziet het er naar uit dat Write for Rghts alle records gaat breken”, stelde coördinator Karin Ennik-Maarsen vast.