Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Tentoonstelling over geschiedenis maar de jeugd heeft de toekomst

 

Haarlem/Overveen - Dolblij zijn Sjoerd Abbink en Frederique Spaan van de Aloysiusschool uit Overveeen als ze horen dat zij een prijs van Amnesty International krijgen. De twee leerlingen van groep acht (toen nog groep 7) zijn samen met hun klassen en meester Wim Nijboer in juni van dit jaar op de fiets naar het Noord-Hollands Archief gegaan om de tentoonstelling over 50 jaar Amnesty International te bezichtigen.

 

door Christa Warmerdam

 

Tiny Ribbens van de werkgroep Haarlem van Amnesty International legt uit: “De werkgroep Haarlem van Amnesty viert dit jaar haar 45ste verjaardag en daarmee zijn we de oudste nog actieve werkgroep van Nederland. We hebben toen scholen aangeschreven om naar de tentoonstelling te komen en drie scholen uit de regio hebben de tentoonstelling bezocht. De leerlingen hebben toen tien vragen over de tentoonstelling beantwoord en twee kinderen per school hebben daarmee een prijs gewonnen.” Het is aan Maarten Brock van het NHA de eer om de prijzen uit te rijken. Brock is blij dat de kinderen de tentoonstelling in het Archief hebben bezocht. Brock: “In het Archief bewaren we heel veel oude papieren en boeken. De tentoonstelling ging over de geschiedenis van Amnesty maar het gezegde is, de jeugd heeft de toekomst. Jullie zijn dus de toekomst en kunnen voor een groot deel bepalen hoe die toekomst er uit komt te zien.” Als Brock bekend maakt dat Sjoerd en Frederique de prijs, een tas vol met Amnesty International spullen en een iTunes Gift Card, hebben gewonnen klinkt er een luid gejuich. Hoewel een groot deel van de kinderen ook roept, ‘Alweer Sjoerd?’. Sjoerd blijkt dus vaker in de prijzen te vallen. Sjoerd: “We hebben laatst geloot voor een plaats in de leerlingenraad en het ‘Ik hou van Holland spel’ en dat heb ik ook allebei gewonnen.”

 

Prijswinnaars Sjoerd Abbink en Frederique Spaan samen met Maarten Brock, Hoofd Bedrijfsvoering van het Noord-Hollands ArchiefSandra Rodenburg is scholenwerker van Amnesty en heeft de Aloysiusschool enthousiast kunnen maken voor dit project. Rodenburg: “Ik ben sinds twee jaar scholenwerker en ken de Aloysiusschool goed omdat mijn zoon hier op school gezeten heeft. Als scholenwerker bied ik leerkrachten van groep 7 of 8 van de basisscholen in Haarlem e.o. een lespakket aan. Het lespakket is bedacht en uitgebracht door de eenheid educatie van Amnesty Nederland in Amsterdam en is gratis. Eén keer per week probeer ik bij scholen in Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout langs te gaan. Soms is het moeilijk om leerkrachten te spreken. Scholen krijgen al heel aanvragen en denken dan dat dit er nog eens extra bij komt. Maar het mooie van deze lespakketten is dat het heel goed past binnen het ‘gewone’ lespakket omdat het ook over geschiedenis en aardrijkskunde gaat.”

 

Geïnteresseerden die zich als scholenwerker voor het basisonderwijs willen inzetten kunnen contact opnemen met Tiny Ribbens via telefoonnr. 023-533 20 83 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..