Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Liu Xia centraal tijdens Internationale Vrouwendag

 

Kaartenactie om Chinese kunstenares te steunen

Zaterdag 8 maart 2014
Internationale Vrouwendag
Solidariteitsactie Liu Xia

 

Middagprogramma tussen 15.00 en 18.00 uur.

 

Locatie: Het Rosenstock-Huessy Huis, Hagestaat 10 te Haarlem

 

Ze zit al meer dan drie jaar met huisarrest vast, terwijl ze niets heeft misdaan. Dat lot is de Chinese dichteres en kunstenares Liu Xia beschoren. Liu is niet alleen bekend vanwege haar eigen gedichten en beeldende kunst, maar ook doordat ze de echtgenote is van de Nobelprijs-winnaar Liu Xiaobo. Amnesty International Haarlem grijpt Internationale Vrouwendag 2014 aan om de detentie van Liu Xia breed onder aandacht te brengen. De Haarlemse afdeling van de
mensenrechtenorganisatie trekt daarbij samen op met de Stichting De Brugmakers.


Amnesty vraagt zoveel mogelijk mensen om Liu Xia een hart onder de riem te steken door haar een kaart te sturen, als teken van solidariteit. Op 1 april is de kunstenares jarig. Amnesty Haarlem streeft ernaar om zo veel mogelijk kaarten vòòr die datum bij Liu Xia thuis te bezorgen. Voor de ontvangster van de kaarten is het het aardigst als het verschillendekaarten zijn, in plaats van voorgedrukte exemplaren.

 

Eenzame opsluiting
Liu Xia (geboren 1 april 1961) is de echtgenote van Liu Xiaobo (geboren 28 december 1955), die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend. Liu Xiaobo werd op 8 december 2008 gearresteerd en meer dan zes maanden onder 'huisarrest' geplaatst buiten zijn eigen woning op een onbekende plek. In de praktijk ging het om eenzame opsluiting, zonder dat hij een advocaat te zien kreeg.


Op zaterdagmiddag 8 maart zet Amnesty Haarlem in het Rosenstock-Huessy Huis een stand neer, waar kaarten klaarliggen voor Lia Xia. Iedereen die de kunstenares een warm hart toedraagt, kan ter plekke een kaart schrijven met een groet of wens voor de Chinese vrouw. Er zijn voorbeeldgroeten aanwezig en mensen mogen ook eigen kaarten meenemen om bij de stand te schrijven.


Kenau
Gelijktijdig met de kaartenactie van Amnesty, haken De Brugmakers op Internationale Vrouwendag in op alle rumoer en aandacht rondom de film Kenau. In nauwe samenwerking met Amnesty brengen De Brugmakers kunstzinnige, culturele en maatschappelijke projecten naar voren, die in het teken staan van Kenau en andere sterke vrouwen. De projecten zijn te bewonderen op dezelfde plek en dezelfde dag: het Rosenstock-Huessy Huis op zaterdag 8 maart.
In samenwerking met Stichting Zangstudio Haarlem hebben De Brugmakers op 8 maart voor vrouwen een speciale aanbieding. Voor € 35,00 kunnen zij een combinatieticket kopen voor een Kenau-maaltijd (inclusief een Sterk Wijf of andere consumptie) én een entreebewijs voor Kenau de opera op 8 maart in de Lichtfabriek. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .