Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Om meer aandacht te genereren voor de Dag van de Rechten van de Mens organiseert Amnesty Haarlem ook dit jaar weer een schrijfmarathon. Als rasechte Haarlemmers schreven Frans Hals en zijn vrouw Lijsbeth maandagavond 1 december de eerste brief. Daarmee gaven zij het officiële startschot voor de schrijfmarathon die tot 10 december duurt.

Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er inmiddels geschreven. Brievenschrijvers vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, van marteling en van discriminatie. Mensen die brieven hebben geschreven, bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Haarlem
Tussen 1 en 10 december worden in Haarlem op 23 plekken brieven geschreven. In scholen, kerken, bij bedrijven en bij sportclubs. Dit jaar schrijven mensen onder andere voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten, die 35 jaar gevangenisstraf kreeg wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks. Daar zijn bijvoorbeeld videobeelden bij van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. Ook schrijven individuen en groepen voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

143 landen
In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Ook in Nederland werden brieven geschreven. Op 160 verschillende plekken in Nederland schreven honderden mensen voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Tijdens de schrijfmarathon in Haarlem werden toen ruim 2100 brieven geschreven.

Meeschrijven?
Wil je meeschrijven met Amnesty? Kom dan zaterdag 6 december naar De Gang in de Grote Houtstraat. Daar zitten Amnesty-vrijwilligers tussen 13.30 en 16.00 uur met voorbeeldbrieven klaar.

Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. Zij voerde actie tegen huisuitzettingen en werd veroordeeld omdat ze een aanslag zou hebben beraamd, iets waar geen enkel bewijs voor was. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja om mijn vrijlating vroegen en dat Amnesty International zich sterk voor mij heeft ingezet.’