Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Op zondag 10 december 2017, de Dag van de Rechten van de Mens, vindt op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International vanaf 16.45 uur een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats. Daarna wordt in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22) met een themabijeenkomst stilgestaan bij de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

‘Kinderen zijn de toekomst – kinderrechten zijn het fundament van de samenleving’ is het thema van de bijeenkomst in de Lutherse Kerk, die wordt afgesloten met de bekendmaking van de resultaten van de schrijfmarathon. Nadat wethouder Jur Botter de aftrap heeft verzorgd, schrijven mensen op diverse locaties van 26 november tot en met 10 december brieven en kaarten naar respectievelijk regeringen en gevangenen. ‘Met elkaar een enorme vuist maken tegen onrecht’ is het motto van deze schrijfmarathon, die op 10 december wordt afgesloten. Een overzicht van alle data en locaties is te vinden op www.haarlem.amnesty.nl.

Op de Dag van de Rechten van de Mens is de Lutherse Kerk het start- en eindpunt van de fakkeltocht, die om 16.45 uur begint. Fakkels zijn verkrijgbaar à € 2,-. Na een korte uitleg gaat de fakkeltocht om 17.00 uur van start. Martin Mees zorgt onderweg voor trommelmuziek.

Na terugkeer bij de Lutherse Kerk, rond 17.30 uur, is er koffie, thee of fris, waarna de resultaten van de schrijfmarathon bekend worden gemaakt. Alle geschreven brieven en kaarten zullen in de weken die volgen worden gestuurd naar respectievelijk regeringen die de mensenrechten met voeten treden en gevangenen die onrechtvaardig worden behandeld en dus wel een ‘hart onder de riem’ kunnen gebruiken.

Na de afsluiting van de schrijfmarathon, leidt Ton Moolenaar de themabijeenkomst ‘Kinderen zijn de toekomst – kinderrechten zijn het fundament van de samenleving’ in. Sprekers zijn Jacqueline van der Ven, leerkracht op een school met vluchtelingenkinderen en collega van ‘Juf Kiet’, en Liesbeth Mulder, als ‘specialist kinderrechten’ verbonden aan Amnesty International.

De themabijeenkomst wordt rond 19.00 uur afgesloten en enkele malen opgeluisterd door zang van leerlingen van groep 8 van de Al Ikhlaasschool in Haarlem.