Op dinsdag 10 december 2019, de Dag van de Rechten van de Mens, vindt op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International vanaf 16.45 uur een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats. Daarna wordt in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22) met een themabijeenkomst stilgestaan bij het feit dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en Amnesty International Nederland respectievelijk 71 en 30 jaar verdrag inzake de rechten van het kind.

Op de Dag van de Rechten van de Mens is de Lutherse Kerk het start- en eindpunt van de fakkeltocht, die om 16.45 uur begint. Fakkels zijn verkrijgbaar à € 2,-. Na een korte uitleg gaat de fakkeltocht om 17.00 uur van start.

Na terugkeer bij de Lutherse Kerk, rond 17.30 uur, is er koffie en thee om op te warmen, waarna de schrijfactie ‘Write for Rights’ wordt afgesloten. Op een aantal locaties in Haarlem en omstreken schrijven vrijwilligers in het kader van deze schrijfmarathon, zoals de naam voorheen luidde, van 1 t/m 10 december weer zoveel mogelijk, eventueel voorgedrukte, brieven en kaarten. De brieven gaan naar regeringen en vragen aandacht voor mensen in onrechtvaardige situaties, de kaarten als steunbetuiging naar degenen die met schending van hun mensenrechten worden geconfronteerd. De resultaten worden op 10 december door coördinator Karin Ennik-Maarsen bekend gemaakt.
 
De avond wordt muzikaal omlijst door het kinderkoor Living Colours o.l.v. Analies Kole en celliste Quirine Viersen.Dat het een en zeventig jaar na de vaststelling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor mensenrechten, blijkt wel uit de ervaringen van de twee sprekers op de themabijeenkomst: Kinderrechter Mevr. Mr. Ph. Burgers, Advocaat Mevr. Mr. Marie-José Mutsaers en nog 2 andere jongeren.  Rond 19.00 uur sluit de voorzitter van Amnesty International Haarlem Ton Moolenaar  de bijeenkomst af. In de kerk is een Amnesty-stand aanwezig waar onder andere kerstkaarten en kaarsen kunnen worden gekocht en waar ook brieven voor gevangen geschreven kunnen worden.