Schrijfactie begint 20 november en duurt tot 10 december

‘Write for Rights’: klim in de pen voor mensen die groot onrecht is aangedaan

De coronacrisis ten spijt, doet de groep Haarlem e.o. van Amnesty International ook dit jaar weer mee aan de internationale schrijfmarathon Write for Rights. Wel zal onder het motto ‘schrijf een brief, verander een leven’ meer thuis worden geschreven dan in voorgaande jaren en kan ook worden deelgenomen aan een online-schrijfactie.

Sinds de start in 1961 is het idee achter Write for Rights dat een lawine aan brieven en kaarten indruk maakt en autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen dwingt mensen eerlijker te behandelen. Het blijkt te werken, want geen regering(sleider) wil bekend staan als onderdrukker, folteraar of tiran. De afgelopen jaren heeft Write for Rights geleid tot bescherming of vrijlating van een aantal mensen voor wie werd geschreven.

Groot onrecht
Dit jaar wordt geschreven voor tien mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, met elkaar gemeen hebben dat hen groot onrecht is aangedaan door de autoriteiten: Germain Rukuki (Burundi), Gustavo Gatica (Chili), Khaled Drareni (Algerije), Melike Balkan en Özgür Gür (Turkije), Idris Khattak (Pakistan), Paing Phyo Min (Myanmar), Popi Qwabe en Bongeka Phungula (Zuid-Afrika), Jani Silva (Colombia), Nassima al-Sada (Saudi-Arabië) en de El Hiblu 3 (Malta).
Onder invloed van corona zijn er dit jaar vooralsnog vier openbare schrijfacties gepland, veel minder dan in de afgelopen jaren:

woensdag 2 december: Badhuis Leidsebuurt, 9.00-12.00 uur
donderdag 3 december: De Pauwehof Heemstede, 9.30-11.30 uur
zondag 6 december: Seinwezen Haarlem, 16.00-18.30 uur
donderdag 10 december: De Pauwehof Heemstede, 9.30-11.30 uur

In deze onzekere coronatijden bestaat de kans dat bijeenkomsten op het laatste moment worden gewijzigd of zelfs gecancelled. De meest actuele informatie is te vinden op de Facebookpagina van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International.

Online-schrijfactie
Op 20 november gaat ook een online-schrijfactie van start. Informatie over deze digitale Write for Rights is te vinden op de site van Amnesty International: www.amnesty.nl
Traditiegetrouw worden op de bijeenkomst tere ere van de Dag van de Rechten van de Mens in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22 in Haarlem) de resultaten van Write for Rights in Haarlem en omstreken bekend gemaakt. De verwachting is dat de schrijfactie dit jaar wat langer doorloopt. Wel zal er op de Amnesty-bijeenkomst in de Lutherse Kerk aandacht worden besteed aan de jaarlijkse schrijfactie.