Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Haarlem, 11 maart 2021

Ook in Haarlem e.o. draait Amnesty International de collecte dit jaar om

Onder invloed van corona kunnen de vrijwilligers van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International ook dit jaar niet de straat op om te collecteren. In plaats daarvan is de collecte omgedraaid: voorbijgangers kunnen geld doneren via een QR-code op de poster die bij de Amnesty-vrijwilligers voor het raam hangt.

In een tijd als deze vindt Amnesty het niet verantwoord om vrijwilligers langs de deuren te laten gaan. Een streep door de collecte van 14 tot en met 20 maart 2021 betekent dan ook een flinke streep door de rekening, want Amnesty neemt geen geld aan van overheden en is dus afhankelijk van de bijdrage van haar achterban

Creatief zijn
Om dit verlies op te vangen heeft Amnesty iets bedacht: ze draait de collecte dit jaar om. Vrijwilligers die normaal langs de deuren zouden gaan, krijgen een poster thuisgestuurd die ze voor hun raam kunnen hangen. Via de QR-code op de poster kunnen voorbijgangers heel eenvoudig doneren. Het enige wat zij hoeven te doen is met de camera van de telefoon de QR-code te scannen en de rest wijst zich vanzelf. “Er is nu vrij weinig te doen, behalve wandelen,” legt Amnesty’s manager fondsenwerving Bart van Kuijk uit. “We hopen dat mensen tijdens een van hun wandelingen even stoppen bij het raam van een collectant in de buurt en doneren voor de mensenrechten. Deze bijdragen helpen ons enorm in onze strijd voor een rechtvaardige wereld.”

Juist nu
Nu de wereld in de ban is van corona, zien sommige landen hun kans om ongestoord de mensenrechten te negeren. Zoals in China waar Oeigoeren in kampen worden opgesloten, in Belarus waar demonstranten door de politie worden geïntimideerd en mishandeld of in Rusland waar de autoriteiten politieke tegenstanders monddood proberen te maken. Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is om juist nu te strijden voor mensenrechten. “En daarbij kan Amnesty alle hulp gebruiken”, verzekert voorzitter Ton Moolenaar van de Amnesty-groep Haarlem e.o. Hij roept iedereen op om te doneren via een QR-code op een poster in de buurt of via amnesty.nl. Mensen die meer willen doen, kunnen op amnesty.digicollect.nl ook een digitale collectebus aanmaken om te collecteren via hun eigen netwerk.