Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Persbericht

 

Betreft: Amnesty actie op Houtfestival
Datum: 30 mei 2008

Amnesty International op Houtfestival in actie voor gewetensgevangene Hu Jia uit China

Deze actie zal deze zomer ook gehouden worden op festivals als Pinkpop en Parkpop

Amnesty International en het Haarlemmer Houtfestival werken dit jaar samen om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in China. Festivalbezoekers kunnen via divers interactief beeldmateriaal meer te weten komen over de huidige mensenrechtensituatie in China. Specifiek kunnen ze in actie komen voor de vrijlating van mensenrechtenactivist Hu Jia (1973) uit China, die in maart 2008 werd veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf vanwege het online publiceren van kritische artikelen en het te woord staan van buitenlandse journalisten en politici.

Animatie filmpjes en quiz spel over de China campagne
Rondom de stand van Amnesty zal een grote opblaasbare kubus staan. Daarin worden via LCD schermen een 3tal animatiefilmpjes vertoont, die elke één van de drie mensenrechten thema’s can de campagne behandelen. Ook kunnen bezoekers via een quiz spel hun kennis over de mensenrechtensituatie in China toetsen, waarbij via een kleine tentoonstelling ‘de andere kant van de medaille’ getoond wordt.

Gewetensgevangene Hu Jia
In zijn studiejaren raakte Hu Jia betrokken bij milieuactiegroepen. In 2000 werkte hij voor een rechtengroep voor aids-patiënten die werd opgezet door de activist Wan Yanhai. Hierna richtte hij een eigen organisatie voor aids-patiënten en –wezen op. Hu voert acties voor de vrijlating van politieke gevangenen en voor de vrijheid van meningsuiting. Vanwege zijn vreedzame werk onderhield hij veel internationale contacten. De autoriteiten deden er alles aan om de activist te belemmeren. Hu kreeg meerdere malen huisarrest en belandde in 2006 veertig dagen in de gevangenis. Hij liet zich niet intimideren en startte in 2007 een blog waarin hij schreef over de arrestatie van andere activisten in de aanloop naar de Olympische Spelen. In november nam hij via webcam deel aan een debat van het Europees Parlement in Brussel. Eind december werd Hu gearresteerd. In maart 2008 volgde na een oneerlijk proces zijn veroordeling: drieëneenhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter ondermijnde hij het staatsgezag vanwege het publiceren van ‘politieke’ artikelen en het geven van interviews aan buitenlandse media en politici. Zijn vrouw, Zeng Jinyan, zet zich al jaren in voor de mensenrechten. Sinds de arrestatie van Hu zit zij samen met hun zes maanden oude dochtertje onder huisarrest. Amnesty beschouwt Hu Jia als gewetensgevangene en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Festivalbezoekers kunnen Hu Jia steunen door de petitie te ondertekenen. De familie van Hu Jia ontvangt een album met steunbetuigingen voor Hu. De petitie wordt aan de Chinese ambassade aangeboden.

China en de Olympische Spelen
Verdedigers van de mensenrechten in China, waaronder lokale activisten, advocaten en journalisten, en hun familieleden worden in de aanloop naar de Olympische Spelen steeds harder aangepakt. Degenen die het verband leggen tussen de aanhoudende mensenrechtenschendingen en het plaatsvinden van de Spelen in China hebben het het zwaarst te verduren. Willekeurige detentie, mishandeling, marteling, huisarrest en hinderlijk volgen van activisten en hun familie zijn het gevolg. Amnesty International hoopt nog steeds dat de Olympische Spelen een positieve erfenis op de mensenrechten nalaat. Amnesty International vraagt de Chinese autoriteiten om respect te hebben voor de rechten van mensenrechtenverdedigers, activisten toe te staan om hun werk te doen en de vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers die momenteel vastzitten of onder huisarrest staan.

Met vriendelijke groet,

Bram Jansen
Coördinator China actie
Amnesty International Haarlem