Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Persbericht

 

Betreft: Amnesty actie op Houtfestival 21 juni
Datum: 14 juni 2009

Amnesty Haarlem op Houtfestival in actie voor campagne Stop Geweld tegen Vrouwen
Onder het motto ‘Verkrachting is killing, stop seksueel geweld als oorlogswapen’ voert Amnesty International Haarlem op 21 juni op het Houtfestival actie tegen geweld tegen vrouwen in Congo. Bezoekers kunnen hun handtekening plaatsen om onder andere op te roepen voor de veiligheid van mensenrechtenactivisten in de Democratische Republiek Congo.

Op het Houtfestival in Haarlem verzamelt Amnesty handtekeningen om daarmee op te roepen tot vervolging van de daders van het geweld tegen de Congolese Justine Bihamba en bescherming van mensenrechtenactivisten in Congo. De handtekeningen worden aangeboden aan de Congolese autoriteiten. Op het Houtfestial staat ook de CongoExperience, belevingsboxen met de stemmen van Jacqueline Blom, Frank Lammers, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temmink. Bezoekers krijgen hier op een aangrijpende manier een indruk van het leven en de problemen van de vrouwen in Congo.

Seksueel geweld in Congo
Het oorlogsgeweld, de systematische verkrachtingen en de straffeloosheid waarmee dit geweld gepaard gaat, leiden tot verdere ontwrichting van de samenleving in Congo. Vrouwen die verkracht zijn, worden vaak verstoten door hun gemeenschap. Ze zijn bang om aangifte te doen. Moedige vrouwen en hun mensenrechtenorganisaties komen op voor deze slachtoffers terwijl ze zelf ook vaak gevaar lopen.

Amnesty roept de autoriteiten van Congo op om de rechten van deze mensenrechtenverdedigers te beschermen en om de daders van seksueel geweld te vervolgen.