Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Persbericht

 

Betreft: Houtfestival 2010

Datum: 16 juni 2010


Ondanks het minder goede weer waren veel Amnestyleden van Haarlem op het inmiddels 25e Haarlemmerhoutfestival 20 juni jl. actief met het binnenhalen van handtekeningen.

  1. voor de actie:  “Gedwongen huisuitzettingen in Kenia”  378 handtekeningen en
  2. voor de actie: “Wanted: kinderrechten in de VS” 147 handtekeningen.

Ad actie 1:
Naast het binnenhalen van de handtekeningen voor “Stop gedwongen huisuitzettingen in Kenia” maakten Amnestyleden, samen met de festivalgangers, een muur van verhuisdozen als protest tegen de autoriteiten van Kenia die verantwoordelijk zijn voor de huisuitzettingen. De muur stond symbool voor de muur waar bewoners tegenop lopen. Ze vinden geen gehoor voor hun klachten. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat ontruimingen onaangekondigd plaatsvinden. Hierdoor hebben bewoners dus veelal geen tijd om hun spullen in te pakken. Deze huisuitzettingen in Kenia gaan vaak gepaard met veel geweld. Slachtoffers worden aan hun lot overgelaten, ze krijgen geen nieuwe woning, geen compensatie, ze zijn hun huis, hun bezittingen en vaak hun kostwinning kwijt.
De muur, bestaande uit 35 verhuisdozen met opdruk, werd als spelelement ingezet

Ad actie 2:
In 2009 bestond het Kinderrechtenverdrag twintig jaar. Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd zich aan de rechten in dit verdrag te houden. Er zijn maar twee landen die dit nog niet hebben gedaan. Amerika en Somalië. Deze landen hebben het verdrag wel ondertekend maar niet geratificeerd. Dat betekend dat deze landen de rechten die in dit verdrag staan nog niet in hun wetten hebben opgenomen. Hierdoor kunnen kinderen nog steeds levenslang krijgen, terwijl het Kinderrechtenverdrag dit verbiedt.
Sommige Amerikanen zijn tegen dit verdrag. Zij vinden dat ze zelf moeten blijven bepalen hoe zij (criminele) kinderen straffen. Maar de Amerikaanse president Obama heeft verklaard dat een machtig land als Amerika juist moet meehelpen om ervoor te zorgen dat de mensenrechten overal ter wereld worden nageleefd. Amnesty vindt dat Barack Obama nu de kans heeft om het verdrag eindelijk te ratificeren. Op die manier worden de kinderen in Amerika beter beschermd en kunnen ze geen levenslange gevangenisstraf meer krijgen. In de VS van Amerika hebben de afgelopen jaren ruim 2.500 kinderen een levenslange gevangenisstraf gekregen.