Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Fakkeltocht door Haarlem, lezingen en muziek op de Dag van de Rechten van de Mens  

Op zaterdag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, vindt op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International vanaf 16.45 uur een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats. Daarna wordt in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22) met lezingen en muziek stilgestaan bij de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

‘Vrouwenrechten anno nu’ is het thema van de bijeenkomst in de Lutherse Kerk, die wordt afgesloten met de bekendmaking van de resultaten van de schrijfmarathon. Nadat cabaretier Erik van Muiswinkel de aftrap heeft verzorgd, schrijven mensen op diverse locaties van 27 november tot en met 10 december brieven en kaarten naar respectievelijk regeringen en gevangenen. ‘Met elkaar een enorme vuist maken tegen onrecht’ is het motto van deze schrijfmarathon, die op 10 december wordt afgesloten. Een overzicht van alle data en locaties is te vinden op www.haarlem.amnesty.nl.

PROGRAMMA 10 DECEMBER
Op de Dag van de Rechten van de Mens is de Lutherse Kerk het start- en eindpunt van de fakkeltocht, die om 16.45 uur begint. Fakkels zijn verkrijgbaar à € 2,-. Na een korte uitleg gaat de fakkeltocht om 17.00 uur van start. Martin Mees zorgt onderweg voor trommelmuziek.


Na terugkeer bij de Lutherse Kerk, rond 17.30 uur, is er koffie, thee of fris, waarna de themabijeenkomst begint. Gastsprekers over het thema ‘Vrouwenrechten anno nu’ zijn wethouder Joyce Langenacker van de gemeente Haarlem en Raja Alouani van Stichting Zohor, een organisatie voor Marokkaanse en andere Arabische vrouwen. The GospelExperience onder leiding van Saskia der Kinderen verzorgt enkele muzikale intermezzo’s.


De themabijeenkomst wordt afgesloten met de bekendmaking van het aantal brieven en kaarten dat tijdens de schrijfmarathon in Haarlem en omstreken is geschreven. De komende weken zullen zij hun weg vinden naar respectievelijk regeringen die de mensenrechten met voeten treden en gevangenen die onrechtvaardig worden behandeld en dus wel een ‘hart onder de riem’ kunnen gebruiken.