Persbericht

 

Betreft: Amnesty mensenrechtenwandeling
Datum: 24 mei 2009

Regionale mensenrechtenwandeling van Amnesty International
Op zondag 24 mei vond de eerste regionale Amnesty Mensenrechtenwandeling plaats. Dit wandelevenement werd georganiseerd door tien Amnesty-groepen uit Zuid- en Noord-Holland. De opzet van de wandeling was een estafetteloop waarbij in etappes van Den Haag naar Noordwijk werd gelopen, 24 km in totaal. Onderweg werd aandacht gevraag voor de Amnestycampagne "Stop Geweld Tegen Vrouwen".

De wandelgroep die vanaf de Waalsdorpervlakte was vertrokken, kwam in Wassenaar aan bij Het Pannenkoekenhuis 's-Gravesande. Daar werden de wandelaars welkom geheten door de burgemeester van Wassenaar, de heer J. Hoekema. Het estafettestokje, een symbolische Amnestykaars, werd door de Amnestygroep Den Haag overhandigd aan burgemeester Hoekema. In de kaars zat een uitvergrote petitielijst voor de Congolese mensenrechtenactiviste Justine Masika Bihamba. Zij zet zich in voor de opvang, rehabilitatie en rechtsbescherming van slachtoffers van seksueel geweld in het door oorlog geplaagde Congo. Bihamba en haar gezin zijn daardoor zelf mikpunt van agressie. Burgemeester Hoekema ondertekende de petitielijst en overhandigde daarna het symbolische estafettestokje aan de Amnestygroep Wassenaar-Voorschoten.

Tot slot gaf de burgemeester het startsein voor de volgende etappe richting het Valkenburgs Meer. Vanaf daar liepen de deelnemers naar Katwijk, waar de Amnestygroepen uit Noord-Holland zich hadden verzameld. Vanaf Katwijk liep een groep van zo'n 50 wandelaars met ballonnen en baniers over het strand naar Noordwijk. Op het terras van strandpalviljoen Beach End werd de wandelgroep verwelkomd door wethouder De Lange van Noordwijk. Latifa Brahmi sprak namens het Bestuur van Amnesty Nederland over de campagne "Stop Geweld Tegen Vrouwen". Het Leidse Groenlinks raadslid Marianne van der Beek vertelde over haar persoonlijke ontmoeting met Justine Bihamba. De Congolees-Nederlandse publicist Alphonse Muambi gaf een lezing over de huidige situatie in Congo. De dag werd afgesloten met Afrikaanse muziek van de Owie Mixed Band.

De ondertekende petitielijsten worden opgestuurd naar de president van de Democratische Republiek Congo. Voor meer informatie en foto's: www.amnesty.nl/wandeling.